Подвеждащи етикети и масово използване на палмова мазнина Проучване на

...
Подвеждащи етикети и масово използване на палмова мазнина Проучване на
Коментари Харесай

Какво има във вафлите, продавани в магазините?

Подвеждащи етикети и всеобщо потребление на палмова лой
Проучване на " Активни консуматори "  сред 31 марки вафли, продавани на българския пазар през септември 2021 година, демонстрират, че в 28 от тях се употребява палмова лой. Нещо повече, в 5 от тях тя е главният съставен елемент.

" Палмовата лой се употребява, тъй като е евтина, с допустим усет и софтуерни свойства. Нормалната палмова лой има относително добра търпимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на палмовата лой, водеща до сгъстяване. Процесът се назовава хидрогениране и при него се получават канцерогенни субстанции, заради което в доста страни по света потреблението на хидрогенирана лой е неразрешено или лимитирано ", разясняват от организацията.

И показват още, че всеобщо във вафлите се влага твърда, т.е. хидрогенирана лой.  " Следователно 90% от вафлите най-вероятно съдържат съединения с генезис от палмовото масло ", предизвестяват от организацията.

От " Активни консуматори " приканват за лимитирано изразходване на сладкия артикул. " Поради влагането на голям брой евтини заместители и потреблението на несъответствуващи съотношения на главните съставки във вафлите се образуват нараснали количества от нежелателни химикали, които при дълготрайна и честа приложимост могат да съставляват риск за здравето на потребителите ", разясняват от организацията.

И обобщава, че  " вафлите са високоенергийна само че непълноценна храна заради отсъствието на нужните на хората протеини, витамини и минерали ".

Вафлите съдържат приблизително към 15 съставки, като доминира захарта. " Усреднено към 50-60% от тежестта на вафлите са въглехидрати, а максимумите надвишават 70%. Някои производители влагат и други естествени и изкуствени подсладители като малтодекстрин, изомалт, стевия, малтитол и други ", показват те.

Нещо повече, в 29 от вафлите има млечни съставни елементи. " При това не става въпрос за обикновено мляко, а за модифицирани млечни първични материали като изсъхнало мляко, млечен протеин или фракции от него, лактоза (млечна захар), суроватка и други Защо е това интензивно прибавяне на индустриално модифицирани млечни съставни елементи единствено производителите могат отговорят. При всички случаи това не е добра индустриална процедура, тъй като те основават спомагателни опасности за здравето на потребителите ", пишат от " Активни консуматори ".

Неверни етикети

Проблем от организацията намират и в етикетите. Първо, от тях са " изчезнали " Е-номерата, които разпознават софтуерните добавки. Но не тъй като такива липсват, а тъй като са изписани с други имена, защото потребителите към този момент внимават за съществуването на " Е-номера ".

Вторият проблем е обвързван с това, че другите артикули на един производител имат идентични данни за хранителни и енергийни стойности.  " За нас е явно, че информацията на етикетите на всички вафли не може да е вярна, и производителят вероятно е икономисал разноските за тестване ", споделят от организацията.

И показват още, че  " инцидентно откритите пропуски в етикетите са индикация за сериозен проблем в държавния надзор ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР