Подвариантът на Омикрон ВА.2.75 не е опасен и не трябва

...
Подвариантът на Омикрон ВА.2.75 не е опасен и не трябва
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Подвариантът на Омикрон не е опасен

Подвариантът на Омикрон ВА.2.75 не е рисков и не би трябвало да се преекспонира, тъй като още през май месец е потвърден в Индия и до момента не се е развил. Той не е по-болестотворен и болестта, което предизвиква, не е по-тежко от това, което прави другият Омикрон, също така е единствено с към един % по-заразен от досегашния вид. Това сподели през днешния ден в Плевен проф. доктор Тодор Кантарджиев, който бе посетител на откриването на Международна здравна научна конференция за студенти и млади лекари в Медицинския университет, написа Българска телеграфна агенция.

Според проф. Кантарджиев Омикрон е доста по-малко рисков и не предизвиква толкоз засягане на белия дроб, афинитетът му към белодробната тъкан е доста по-малък от уханския и Делта разновидностите на КОВИД-19. Той акцентира, че " с ваксина или без ваксина мина през цялото население на България ", също така душeвността на хората се е трансформирала, знаят доста повече за вируса, само че би трябвало да съблюдават обикновени хигиенични ограничения.

Според проф. Кантарджиев е хубаво, изключително възрастните хора, да се имунизират. Той уточни, че от идната седмица ще има опция и за имунизация против сезонен грип. Самият той показа, че е с четири имунизации против ковид, като в този момент изчаква през ноември да си сложи и от новата ваксина против Омикрон. Специалистът обаче бе безапелационен, че дамите, които възнамеряват бременност, би трябвало да се имунизират преди този момент, а не по време на самата бременност. Другият вид е след третия месец.

" Човечеството се пребори с КОВИД-19, даже Световната здравна организация сподели, че към този момент му се вижда краят ", добави проф. Кантарджиев. По думите му аргументите са две – слаб вирус, който прави лека зараза, и второ - по-голямата част от популацията е минало през него и обществото към този момент не е по този начин уплашено.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР