Подвариантът на Омикрон - BA.5 е 30 пъти по-заразен от

...
Подвариантът на Омикрон - BA.5 е 30 пъти по-заразен от
Коментари Харесай

Отварят пак зелените коридори, най-малкият пациент с Омикрон е на 10 месеца

Подвариантът на Омикрон - BA.5 е 30 пъти по-заразен от първичния ковид и по тази причина случаите с заболели се усилват. Това съобщи пред “Труд” проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

По думите й през летните месеци е добре хората от рисковите групи да се имунизират, с цел да предотвратят по-тежкото протичане на болестта през есента.

Заболяването протича относително по-леко, само че позитивните проби порастват, демонстрират данните от единния информативен портал.

Симптомите са присъщи за COVID-19 - главоболие, мощна изнемощялост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на вкус и други

Според платформата на НЦЗПБ към този момент осем области са минали в жълтата зона на разпространяване на болестта - София-град, София-област, Варна, Бургас, Перник, Враца, Добрич и Ямбол. 1 005 бяха новодиагностицираните с COVID-19 лица за 9 юли, а 256 бяха за последното денонощие. Активните случаи сега са 10 864.

Към момента здравните управляващи не постановат нови ограничавания, само че от предходната седмица беше обявено, че там, където заболеваемостта е по-висока, да издадат наставление за носене на защитна маска в лечебните заведения.

По-рано през днешния ден проф. Христова сподели, че след извършени в здравното министерство интензивни диалози се чака до ден-два да бъдат оповестени резултатите и новите ограничения.

" Много значимо е в този момент да ограничим разпространяването. Поне носенето на маските дано да бъде наложително на всички места на публични места ", съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Отварят още веднъж зелени коридори

Зелени коридори за имунизация против COVID-19 ще бъдат отворени през тази седмица в Силистра, оповестиха от локалната районна здравна ревизия (РЗИ).

Имунизационният кабинет в инспекцията ще бъде отворен на 12 и 14 юли от 13:00 до 15:00 часа, както и на 13 юли от 16:30 до 18:30 часа. Адресът на кабинета е гр. Силистра, ул. “Петър Мутафчиев” №82, постройката на РЗИ.

Въпреки нарастването на случаите на COVID-19 в цялата страна, oт РЗИ-Силистра оповестиха, че броят на искащите да се ваксинират остава слаб.

Интересът към имунизирането във Варна също е слаб. За седмица са извършени малко над 500 имунизации. Освен при персонални лекари, във Варна има пет имунизационни пункта - в РЗИ и поликлиниките, както и по един в Провадия и Дългопол. До момента в региона са сложени 313 192 ваксини. Над 150 000 души са с втора доза, а 54 117 - с бустерна.

Общо 114 са записаните случаи на COVID-19 за седмица в Хасковско, като измежду тях са осем бежанци от Регистрационно приемателен център - Харманли и четири медицински лица.

Интересът към имунизациите към този момент в Бургас, а и по близките курорти е най-малък. Няма проведени изнесени “кабинети” за ваксини. Ваксинирането става единствено в РЗИ, УМБАЛ и при персоналните лекари.

Бебе на 10 месеца е най-малкият пациент с ковид

Бебе на 10 месеца от шуменското село Марково е най-малкият с потвърден позитивен резултат за ковид. 11 души са на лекуване в МБАЛ Шумен, измежду тях има и дете на 3 години. Увеличава се броя на записаните случаи с COVID-19 в Шуменско и за последната седмица 65 са новозаболелите, при 42-ма за миналата, като по-често болестта се среща при деца.

Има растеж и на поставените ваксини. Преди надигането на вълната те бяха спаднали до под двайсетина дози седмично, а в този момент 127 души са се имунизирали. От тях 78 са си сложили втори бустер, сочат данните на РЗИ Шумен.
ТЕМА преди 9 часа 476 преди 11 часа 5792 преди 12 часа 1521
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР