Подвариантът BA.2 на доминиращия в Дания вариант Омикрон на коронавируса

...
Подвариантът BA.2 на доминиращия в Дания вариант Омикрон на коронавируса
Коментари Харесай

Подвариант на Омикрон в Дания - по-заразен, но не води до по-тежко боледуване

Подвариантът BA.2 на преобладаващия в Дания вид Омикрон на ковид наподобява по-заразен от по-разпространения подвариант BA.1. Това съобщи в сряда датският министър на опазването на здравето Магнус Хьонике, представен от Ройтерс.

" Няма доказателства, че BA.2 да предизвиква по-тежко протичане на заболяването, само че е по-заразен ", посочи Хьонике на конференция.

Подвариантът BA.1 понастоящем представлява 98% от всички случаи в международен мащаб, но в Дания е преместен от BA.2, който стана преобладаващ вариант през втората седмица на януари.

Здравните управляващи във Англия дефинираха BA.2 като вариант под наблюдаване, тъй като има възможност от негово необятно разпространяване.

Предварителните калкулации сочат, че BA.2 може да бъде 1,5 пъти по-заразен от BA.1, съобщи в сряда и основният орган по инфекциозни заболявания в Дания - институтът Statens Serum. Първоначалният разбор на института обаче не сподели разлика в риска от хоспитализация при BA.2 и BA.1.

Случаи на подварианта BA.2 са регистрирани и във Великобритания, Швеция и Норвегия, но в доста по-малка степен, в сравнение с в Дания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР