Подвариант на Омикрон BA.2 последните дни се заговори активно в

...
Подвариант на Омикрон BA.2 последните дни се заговори активно в
Коментари Харесай

Учени за подварианта на „Омикрон“: По-заразен e, но не води до по-тежко боледуване

Подвариант на " Омикрон " BA.2 последните дни се заприказва интензивно в редица страни.

Коронавирусът непрестанно мутира. И това не всеки път провокира терзания.

По данни на здравното министерство на Дания обаче там този подвариант обгръща 45% от всички случаи във втората седмица на януари. С 20% повече по отношение на края на декември.

По предварителни данни на датски учени BA.2 може да бъде два пъти по-заразен от " Омикрон ". Анализът към този момент обаче не демонстрира разлика в риска от хоспитализация.

Здравните управляващи във Англия дефинираха BA.2 като " подвариант на " Омикрон " под наблюдаване " поради вероятността от необятно разпространяване.

Случаи на тази разновидност са регистрирани към този момент и в Швеция и Норвегия, само че не в такива мащаби, както в Дания.

Световната здравна организация прикани учените да изследват неговите характерности, в това число способността му да заобикаля имунитета на имунизирани и преболедували.

" Някои учени назовават " Омикрон " естествената ваксина. Световната здравна организация чака и възникването на още по-заразителен и още по-безопасен вид. В Дания породи подобен подвариант на " Омикрон ", който незабавно болести цялото население до 99%. Тези разновидности са удобни, защото основават публичен имунитет ", сподели пред бТВ Пенка Петрова - шеф на института по микробиология към Българска академия на науките.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР