Подвариант BA.4.6 на Омикрон, който бързо се разпространява в САЩ,

...
Подвариант BA.4.6 на Омикрон, който бързо се разпространява в САЩ,
Коментари Харесай

Подвариант на Омикрон пробива в САЩ и Великобритания

Подвариант BA.4.6 на Омикрон, който бързо се популяризира в Съединени американски щати, към този момент се популяризира и във Англия, заяви електронното издание  " Сайънс алърт ".
В най-новата информация за КОВИД на английската Агенция за здравна сигурност написа, че през седмицата, почнала на 14 август, 3,3 % от пробите са били с подварианта BA.4.6. Оттогава делът му е повишен до 9 % от секвенираните случаи. 
Според американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите също 9 % от новите случаи в последно време в Съединени американски щати са с подварианта BA.4.6.
Той е разпознат и в още няколко страни.
Известното за него е, че е правоприемник на разновидността BA.4 на Омикрон, открит първо в Южна Африка през януари 2022 година Оттогава той се популяризира по света дружно с BA.5. Засега не е ясно по какъв начин е зародил BA.4.6, само че е допустимо да е рекомбинантен - получен, когато два разнообразни разновидността на вируса SARS-CoV-2, който предизвиква КОВИД, заразят по едно и също време един човек. 
Макар и BA.4.6 да е сходен на BA.4 по доста неща, той има разновидност в шиповия протеин. Тази разновидност R346T е открита и в други разновидности и се асоциира с отбягване на имунитета - оказва помощ на вируса да заобиколи антителата, добити от ваксина или боледуване. 
За благополучие Омикрон провокира общо по-леко боледуване и смъртните случаи са по-малко, в сравнение с при другите разновидности. Очаква се това да важи и за подварианта BA.4.6. Засега няма известия този подвариант да провокира по-тежки признаци. 
Известно е обаче, че подвариантите на Омикрон се предават по-лесно от предходните разновидности. BA.4.6 наподобява още по-добър в избягването на имунната система от BA.5, който още е преобладаващ. 
Способността на BA.4.6 наподобява още по-добра в избягването на имунната система. Тя може до известна степен да бъде лимитирана от новите бивалентни бустери, ориентирани особено към Омикрон, както и към истинския вариант на SARS-CoV-2. 
Появата на BA.4.6 и други нови разновидности е притеснителна, тъй като демонстрира, че вирусът към момента е в близост и мутира, с цел да откри нови способи да преодолее имунната реакция, дължаща се на ваксини и предходно боледуване. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР