Подсъдимият Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол.Информацията е

...
Подсъдимият Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол.Информацията е
Коментари Харесай

Интерпол спря издирването на Цветан Василев

Подсъдимият Цветан Василев към този момент не се търси от Интерпол.

Информацията е доказана за Българска телеграфна агенция от юриста на Василев Константин Симеонов.

Международната организация на престъпната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, защото казусът към този момент не дава отговор на условията на Интерпол.

Считано от 5 август, Цветан Василев към този момент не се търси с алена бюлетина. Решението е взето, откакто Василев е изискал организацията да преразгледа случая му.

Справка в уеб страницата на Интерпол демонстрира, че фотографията на Цветан Василев от листата с търсените лица е свалена.

Преди към две години издирването на брачната половинка и дъщерята на Василев също беше спряно. „ Интерпол одобри, че закононарушението, за което ги упрекват, не е закононарушение по критериите на организацията, такава е формулировката и в този момент при Цветан Василев. Това е пестник за прокуратурата “, сподели Симеонов.

Той добави, че делата на Антоанета и Радосвета Василеви към момента са в прокуратурата на равнище досъдебно произвеждане и „ никой няма желание да ги завършва “. Според него делата против тях могат да стоят на този стадий в прокуратурата, до момента в който не изтекат давностните периоди, които са доста дълги за съответните закононарушения.

По думите на юрист Симеонов семейство Василеви се намират сега в Сърбия и теоретично могат да пътуват към този момент отвън страната, само че не и в страни, част от Европейския съюз.

През юли 2014 година предприемачът Цветан Василев беше притеглен като обвинен за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Впоследствие той е упрекнат за над 100 закононарушения. На Василев са му повдигнати обвинявания задочно, защото се намира в чужбина.

На 28 юли във връзка с него е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е разгласен за търсене в Шенгенската осведомителна система /ШИС/. Предприети са съответните дейности и за издирването му в системата на "Интерпол ".

Според юрист Симеонов най-вероятно Европейската заповед за арест на Василев е към момента в деяние. Той обаче означи, че тези заповеди се издават от прокуратурата без правосъден надзор и напомни, че има решение на Европейския съд за правата на индивида по тази тематика.

Делото против Василев стартира в Специализирания углавен съд през 2018 година, до момента в който той се намираше в Сърбия. През май т.г. стана известно, че сръбските управляващи дефинитивно са отказали да екстрадират подсъдимия в България.

Причината, съгласно юрист Константин Симеонов, е освен на съображение, че му е предоставено политическо леговище, а и тъй като не виждат съображение за екстрадиция и виждат, че делата, които се водят в България против Василеви са с „ политическа устременост “.

Наблюдаващ прокурор по делото КТБ беше сегашният основен прокурор Иван Гешев. Малко откакто делото влиза в Специализирания съд, той беше определен за началник на Спецпрокуратурата. По делото подсъдими са 18 лица, а обвинителният акт е над 10 хиляди страници. Делото към момента продължава./Profit.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР