Подсъдимият от 11 септември е психически неспособен да бъде изправен пред съда след „мъчението“ на ЦРУ, съдия постановява

...
Въпреки това той се счита за недопустим за съдебен процес
Коментари Харесай

Въпреки това той се счита за недопустим за съдебен процес за смъртна присъда, постанови съдия полковник Матю Маккол.

В момента Ал Шиб е задържан в залива Гуантанамо и отдавна твърди, че е бил измъчван от ЦРУ.

По-рано тази седмица медицинска комисия разкри новата диагноза на ал Шиб за посттравматично стресово разстройство (ПТСР) с вторични психотични черти – което неговият адвокат описа като „момент на истината“ за САЩ и шанс за служителите да приемат нанесената вреда.

Водещият адвокат Дейвид Брук каза, че Ал Шиб е бил обект до изолация в черни обекти на ЦРУ в продължение на четири години, преди да бъде преместен в залива Гуантанамо през 2006 г.

Твърди се, че изтезанията с лишаване от сън са включвали принуждаване да се изправяш, носейки само памперс, за цели три дни наред, докато е обливан със студена вода в климатизирана стая.

Решението на съдията означава, че наказателното преследване на Ал Шиб е спряно, докато психическото му здраве не се подобри.

Адвокатите на защитата преди това твърди, че единственият начин ал Шиб да стане достатъчно здрав за съдебен процес е, ако получи грижи за психичното здраве и бъде изведен от изолация.

Изслушванията тази седмица дойдоха, след като президентът Джо Байдън отказа да одобри или поиска преговори на адвокатите на защитата в началото на септември.

Те искаха да гарантират, че мъжете ще получат грижи за физическите и психическите последици от тяхното изтезание, както и потвърждение, че ще бъдат пощадени от изолация в бъдеще.

Адвокатите от двете страни преговаряха за сделка, според която подсъдимите се признаха за виновни в замяна на спестяване на смъртното наказание. Някои членове на семействата на жертвите на 11 септември критикуваха възможната сделка.

Проблемите с психичното здраве на Ал Шиб означаваха, че той не е участвал в тези преговори.

Предполагаемият водещ заговорник Халид Шейх Мохамед и четирима други мъже са обвинени в подпомагане на организирането на убийствата на 2976 души на 11 септември 2001 г., когато терористи от Ал Кайда отвлякоха търговски самолети и ги прекараха в Световния търговски център и Пентагона.

Още световни новини:
„Безпрецедентна“ кибератака срещу руския щаб
Осъденият на смърт в САЩ затворник е екзекутиран

Четвърти самолет се разби в поле в Пенсилвания, след като пътници се сбиха с нападателите.

Буш администрацията въведе тайна програма на ЦРУ за задържане на стотици заподозрени от 11 септември, много от които по-късно бяха освободени.

Като част от програмата - която приключи през 2009 г. - петимата обвиняеми бяха подложени на воден борд, побои, насилствени повтарящи се претърсвания на техните ректални кухини, лишаване от сън и други злоупотреби.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР