Подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова внасят днес

...
Подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова внасят днес
Коментари Харесай

Иванчева: Уважаема г-жо Цачева, как се ходи до тоалетна с белезници на ръцете зад гърба?

Подсъдимите за рушвет Десислава Иванчева и Биляна Петрова внасят през днешния ден мнение в Министерството на правораздаването за плана за конвойна активност, който ведомството пусна за публично разискване след абсурда с окованата с вериги на краката отстранена кметица на " Младост ". 
 Бившият зам.-кмет Биляна Петрова написа стихотворение за унищожените градинки в Младост  След Иванчева: Променят разпоредбите за окови на краката
Крайният период изтича за отзиви по плана изтича през днешния ден. В мнението си Иванчева и Петрова настояват, че планът е стъпка в вярна посока, само че не извършва задачата да се прекратят практиките на мъчение, грубо, нечовешко и унизително отношение при конвоиране до/от болнични заведения. 

В мнението, адресирано до министър Цецка Цачева, се споделя: 

Уважаема г-жо Министър Цачева,

Във връзка с оповестен план на описаната нагоре директива показваме следното мнение:
Смятаме, че е стъпка в вярна посока желанието да се прекратят практиките на мъчение, грубо, нечовешко и унизително отношение при конвоиране до/от болнични заведения, в детайли разказани в отчет от юни 2018 година на госпожа Мая Манолова, Омбудсман на Република България. За страдание оповестеният план на инструкцията не извършва тази цел.
Инструкцията опонира на интернационалното и национално законодателство, на нормативни актове от по-висок сан като Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации, Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (ЕКПЧ), Международен пакт за цивилен и политически права, ДИРЕКТИВА (EС) 2016/343 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 9 март 2016 година, Конституцията на Република България, Наказателно процесуалния кодекс и Закон за осъществяване на наказванията и задържането под стража.

Отношението към конвоираните лица е грубо, нечовешко и унизително, тъй като в Инструкцията се планува на необятен кръг лица, изтъквам " белезници се слагат на ръцете, които са откъм гърба на тялото с дланите ориентирани на открито. Допуска се слагане на белезниците на ръцете пред тялото, само че наложително свързани с конвоен колан " (чл.21, алинея 8, т. 1), което е напрягащо и унизително. По този метод, ще бъдат конвоирани неосъдени и заболели хора от и до лечебно заведение, както и пандизчии от и до работни обекти (чл. 4, алинея 2), т.е. всекидневно стотици лица ще бъдат подлагани на премеждия. Тази наредба опонира на най-малко 5 (пет) нормативни акта от по-висок сан - член 5 на Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации, член 7 на Международен пакт за цивилен и политически права, член 3 на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, член 29 на Конституцията на Република България, член 115 на Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, както и на трайната процедура на Европейския съд за правата на индивида, който изисква при слагане на белезници зад тила и принуждаване на хората да стоят в това напрягащо състояние, националните управляващи да показват съответни условия, обосноваващи тези ограничения. България неведнъж е осъждана да заплаща компенсации за използването на сходни практики (например ДЕЛО РАДКОВ И СЪБЕВ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ, Жалби №18938/07и №36069/09). На интернет страницата на Министерство на правораздаването са оповестени десетки сходни решения на Европейски съд по правата на човека. 

При сложени " белезници с ръце на гърба и длани ориентирани на открито " въобще не е ясно по какъв начин конвоираните лица ще могат да носят персонален багаж (може би би трябвало да го захапят в устата си, предлагаме да се показва от чиновниците, написали инструкцията)! Също по този начин съгласно Инструкцията ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА САНИТАРНО-ХИГИЕННИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ БЕЛЕЗНИЦИТЕ НЕ съдебна експертиза МАХАТ. Отново предлагаме да го показват.
С тази директива не се отстраняват практиките на жестокото и унизително отношение при стационарно лекуване в болнично заведение, където хората се връзват за креватите, даже когато са на системи, краката им са с " вериги " до момента в който вървят до тоалетната, банята и т. н. Всички нарушавания са в детайли разказани в отчета от юни 2018 година на госпожа Мая Манолова, Омбудсман на Република България.

Инструкцията жестоко демонстрира и презумцията за невиновност - в член 14 се планува, че могат да се поставят вериги на краката на неосъдени лица (обвиняеми и подсъдими), единствено на база повдигнато, само че недоказано обвиняване за отнемане от независимост за период над 10 години. Това още веднъж нарушава най-малко 5 (пет) нормативни акта от доста по-висок сан - член 11 на Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации, член 6, параграф 2 на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, ДИРЕКТИВА (EС) 2016/343 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 9 март 2016 година, чл.31, алинея 3 на Конституцията на Република България и член 16 на Наказателно процесуалния кодекс.
Ако Инструкцията се одобри в този тип, това би довело до ежедневно грубо, нечовешко и унизително отношение към стотици арестувани лица, надлежно до стотици неоправдателни присъди в Европейски съд по правата на човека и милиони лв. платени за компенсации, т.е. загуби за националния бюджет.

Предложение за промени в съответни текстове

1. В член 14, където се регламентират критериите за слагането на белезници на краката, да отпадне текста: " обвинени и подсъдими за тежки умишлени закононарушения, които се санкционират с отнемане от независимост за период над 10 години "
Мотиви: Нарушава презумцията за невиновност и законите, които са разказани нагоре. Мерките и помощните средства не би трябвало да надвишават минимално нужното равнище на свирепост и единствено в случай че са безусловно нужни за съответното лице, т.е. произлизащи от неговото държание. При оковаване на краката и слагане на специфичен колан, недоказани обвинявания не могат да бъдат мотив за изключителни ограничения.

2. В член 17, където се регламентира събаряне на белезниците при медицински обзор, тексът " взимане мнението на медицинския експерт " да се размени със " вземане предвид с мнението на медицинския експерт "
Мотиви: При осъществяване на медицински обзор мнението на медицинските експерти има наложителен темперамент. Чл. 129, алинея 3 от ЗИНЗС гласи " Предписанията на медицинските експерти имат наложителен темперамент за началниците на съответните места за отнемане от независимост. Медицинското решение се взема само в полза на здравето на ограничения от независимост ".

3. В края на член 21, алинея 2, който регламентира запознаване с правата и отговорностите на конвоираните лица и с пълномощията на чиновниците " да се добави текста: " против автограф върху формуляр, съдържащ описаната информация ".
Мотиви:.Гарантира, че информирането на конвоираните ще е действително, а не официално, както се случва сега. Ще има доказателства, че информирането фактически е осъществено. 

4. Да отпадне напълно член 21, алинея 8, т. 1 който гласи "
" 1. при конвоиране на едно лице пешком, белезници се слагат на ръцете, които са откъм гърба на тялото с дланите ориентирани на открито. Допуска се слагане на белезниците на ръцете пред тялото, само че наложително свързани с конвоен колан ". Следващите алинеи да се преномерират. 

Мотиви:. Трябва да се има поради, че тази наредба се отнася за всички неопасни лица. А в член 14 е регламентиран режимът за конвоиране на изключително рискови лица. Както е аргументирано нагоре, това опонира на голям брой интернационалните контракти и национални закони. Представлява мъчение, грубо, нечовешко и унизително отношение. Прегледите и чакането за тях във външни болнични заведения може да продължи доста часове и несъмнено фиксирането по тези метод ще провокира физически премеждия.

5. Към настоящия текст на член чл. 21, алинея 10, който гласи " При потребление на санитарно-хигиенните пространства от конвоирани лица, всяко лице се води независимо, като се подхващат нужните охранителни ограничения " да се добави текст, че белезниците и помощните средства се махат.

Мотиви: Интересно по какъв начин се употребяват баня и тоалетна с белезници, изключително, когато " белезниците са на гърба и длани сочещи на открито ". Това също съставлява мъчение, грубо, нечовешко и унизително отношение.

6. Ако останат случаи, в които се планува ръцете да се оковават с белезници откъм гърба и длани сочещи на открито, към настоящия текст на член 21, алинея 11 да се добави уточняващ текст по какъв начин се придвижва самият багаж.
Мотиви: явно е, че с белезници на гърба, конвоираното лице не може да носи багажа си с ръце. Да се напише по какъв начин ще се придвижва багажа - дали това е обвързване на съпътстващите го чиновници от надзорно-охранителния състав или да се предложи друго решение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР