Подробностите по договора остават неразкрити, но вече е ясно, че

...
Подробностите по договора остават неразкрити, но вече е ясно, че
Коментари Харесай

SpaceX спечели договор с Пентагона за разполагане на терминали на Starlink в Украйна

Подробностите по контракта остават неразкрити, само че към този момент е ясно, че SpaceX няма да заплаща сметката за Starlink в Украйна

Емил Василев преди 33 секунди 2 Сподели

Най-четени

ХардуерСветослав Димитров - 19:16 | 30.05.2023

Започнаха продажбите на Huawei Watch 4 и Watch 4 Pro – първият в света часовник, който може да мери кръвната захар

IT НовиниДаниел Десподов - 12:13 | 31.05.2023

Според законите на физиката пчелите не би трябвало да мога да летят: истина ли е или мит?

ХардуерСветослав Димитров - 13:30 | 30.05.2023

В Китай се научиха по какъв начин да създават гъвкави слънчеви панели от елементарен силиций и даже могат да бъдат навити на руло

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Пентагонът ще заплаща за Starlink – сателитните интернет услуги, които се дават в Украйна след съветското навлизане през февруари предходната година, се споделя в отчет на Bloomberg. Това поставя завършек на опасенията на Мъск по отношение на милионите, изхарчени от неговата компания SpaceX за поддържане на услугите в страната, нещо, за което той неведнъж е приказвал.

Миналата година, когато съветската експанзия унищожи интернет и информационната инфраструктура на Украйна, Мъск пое самодейността за възобновяване им с терминали Starlink. С негова помощ, повече от 150 000 украинци могат да се свързват с интернет всекидневно, а ходът на Мъск също по този начин е „ унищожил “ съветската осведомителна акция в района.

С удължаването на войната обаче търпението на Мъск стартира да се изчерпва, а филантропичните цели бяха засенчени от обвързваните с тях разноски.

През октомври предходната година Мъск обществено изрази угриженост за парите, които са нужни за поддържане на услугите в страната, и даже заплаши да спре услугите в района.

На идващия ден обаче Мъск обърна палачинката и написа в Туитър, че макар, че някои компании получават милиарди финансиране от данъкоплатците, а Starlink губи пари, той ще продължи да дава сателитен интернет в Украйна гратис:

Тогава не беше ясно какво е предиздвикало Мъск да промени решението си, само че Interesting Enginnering оповестява, че основният изпълнителен шеф на SpaceX е желал по 2500 $ на месец за всеки терминал. Сега наподобява, че желанията му може би са се сбъднали. По данни на Мъск в Украйна има над 25 000 терминала.

През декември Министерството на защитата удостовери, че Съединени американски щати ще обезпечат сателитни връзки в разкъсваната от война Украйна, само че не удостовери, че компанията на Илън Мъск ще получи контракта. Пентагонът не е разкрил никакви детайлности за това какъв брой терминала финансира и какъв брой от тях ще бъдат предоставени на украинските военни.

Последното се трансформира в ябълка на раздора сред SpaceX и Украйна, откакто се твърди, че сателитните услуги са били употребявани и за военни интервенции. Според отчет на Ars Technica, SpaceX е почнала да ползва геозащита на услугите си и не разрешава потреблението на терминалите си над окупираните от Русия територии в Украйна, над вода или когато терминалът се движи с повече от 100 км/ч.

Интересно е обаче, че Starlink се стреми да обслужва и информационните потребности на военните по целия свят посредством своя Starshield – услуга за военна приложимост, предлагаща наблюдения и прекачване на чувствителни данни за задачи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР