Подпомагането на европейските фермери трябва да бъде справедливо, за да

...
Подпомагането на европейските фермери трябва да бъде справедливо, за да
Коментари Харесай

Вътев: Подпомагането за европейските фермери трябва да бъде справедливо

„ Подпомагането на европейските фермери би трябвало да бъде заслужено, с цел да няма неравнопоставеност на земеделските производители в Европейски Съюз. “

Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел, Белгия, в границите на спор по показаната информация от Комисията за Стратегическия разговор за бъдещето на селското стопанство в Европейския съюз.

„ В изискванията на възходящи провокации Европейски Съюз се нуждае от постоянна система, която да подсигурява сигурност на доставките и досегаемост на храните за жителите, както и непоклатимост в приходите на фермерите. Всички сме очевидци в какъв брой страни членки сега има митинги на фермери и този факт слага извънредно съществени въпроси по отношение на актуалната Обща селскостопанска политика, и слага доста съществени задания за бъдещето на селскостопанската политика на Европа “ , сподели министър Вътев.

Той посочи смисъла на гарантирането на сигурност в бизнеса, продължителност в законодателните условия, схематичност, систематичност и логика на условията. Също по този начин следва да се откри баланс сред възходящите упоритости на Съюза в региона на околната среда и климата и гарантирането на икономическата резистентност по агрохранителната верига .

Министър Вътев уточни още, че новите технологии и нововъведения могат да покачат продуктивността и конкурентоспособността и в същото време да понижат енергийната взаимозависимост и излъчванията на парникови газове.

„ Необходими са и обилни спомагателни старания за понижаване на уязвимостта на европейската агрохранителна система и зависимостта й от външни доставки на съществени индустриални първични материали и материали – торове, препарати за растителна отбрана, фуражи и природен газ “ , уточни той.

Вътев разяснява, че съществена цел на стратегическия разговор по поставените тематики следва да бъде постигането на баланс сред икономическото богатство на фермерите , опазването на околната среда и публичната правдивост.

В рамките на Съвета бе показана и позицията на България по показаната от делегацията на Полша информация за нуждата от включване в новия Регламент за Автономните търговски ограничения /АТМ/ за Украйна на ефикасни решения за попречване на несъразмерния импорт на селскостопански артикули от Украйна и негативното влияние върху селскостопанския бранш на Европейски Съюз и неговите страни членки, по-специално тези, които граничат с Украйна.

България поддържа документа на Полша и включените в него оферти. България смята, че идното предложение за правилник би трябвало да включва разпореждания за ускорени процедури по защитни клаузи и опция за използване на районни защитни ограничения при положение на разтърсвания на пазарите на няколко или една страна членка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР