Подполковникът от запаса от германския град Еркрат, Ралф Г., е

...
Подполковникът от запаса от германския град Еркрат, Ралф Г., е
Коментари Харесай

В Германия съдят бивш военен за шпионаж в полза на Русия

Подполковникът от запаса от немския град Еркрат, Ралф Г., е изправен пред съда в Германия по обвиняване в шпионаж в интерес на Русия , заяви в. " Билд ".

Процесът против него стартира в Дюселдорф. Вестникът отбелязва, че служителят не е арестуван. Федералната прокуратура го упреква, че е " работил като шпионин против Германия и колегата ѝ от НАТО - Съединени американски щати ".

Между 2014 година и 2020 година Ралф Г., който е работил и за Търговската камара в Дюселдорф, е изнасял информация и документи на съветските разследващи служби посредством имейли и персонални срещи, в това число информация за структурата и действието на войските и кибернетичните им качества. На някогашния боен не е било заплатено за услугите му. В подмяна на това той е поканен на събития, проведени от съветски държавни организации.

От октомври 2014 година до март 2020 година Ралф Г. работи за съветското Главно разследващо ръководство, прецизира и " Шпигел ". Комуникацията се осъществявала посредством персонални срещи, телефонни позвънявания, имейли и WhatsApp messenger.

Според " Шпигел " подполковникът е дал на съветската страна информация за резервистите - той е бил заместник-началник на регионалното командване за връзка в Северен Рейн-Вестфалия и офицер за връзка по гражданско-военното съдействие.

Той също по този начин предава информация за оперативната подготвеност на оръжейните системи на Бундесвер а или за кибернетичните качества на войските. Голяма част от тази информация е получена от обществено налични източници като мозъчни тръстове и вестници.

Въпреки това съгласно следствието измежду предадените на съветската страна документи е имало най-малко един " рисков документ " на Бундесвера. Това са фрагменти от черновата на Бялата книга от 2016 година - документ, който съдържа главните насоки на военната и политическата тактика на страната.

Прокуратурата счита, че обвиненият е изнесъл тези данни, когато те към момента са били предопределени за вътрешна приложимост. Освен това Ралф Г. изпраща на Русия данни за контакт и автобиографии на военни командири .

Според " Шпигел " офицерът е бил обвързван с Михаил Старов, упълномощен към съветското посолство в Германия, както и с военното аташе Андрей Сивов.

Източник: в. " Билд "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР