Подписват до два месеца сделката с френската компанияСпоразумението е за

...
Подписват до два месеца сделката с френската компанияСпоразумението е за
Коментари Харесай

Сърбия купува изтребители „Рафал“ за 3 млрд. евро

Подписват до два месеца договорката с френската компания
Споразумението е за 12 многоцелеви бойни самолета

Сърбия е покрай сключване на съглашение за пазаруване на 12 френски многоцелеви изтребители “Рафал ”, заяви сръбският президент Александър Вучич след приключването във вторник на двудневното му посещаване в Париж, съобщи АП.

Във френската столица той беседва с сътрудника си Еманюел Макрон, както и с представители на френската отбранителна промишленост, в това число производителя на “Рафал ” - компанията “Дасо ”.

Вучич дефинира като доста добър диалога си с Макрон и добави, че съглашението за покупка на изтребителите ще бъде подписано през идващите два месеца.

Финансовите детайлности за евентуалната договорка не са оповестени, само че сръбски медии я правят оценка на към 3 милиарда евро за целия пакет.

Сърбия обмисля закупуването на новите самолети “Рафал ” повече от две години. Придобиването им ще разреши на Белград да модернизира военновъздушните си сили, които се състоят основно от създадени в Съюз на съветските социалистически републики изтребители МиГ-29, както и остарели югославски бойни самолети. Русия е обичаен снабдител на военни самолети, в това число бойни хеликоптери, за Сърбия, която отхвърли да се причисли към интернационалните наказания против Москва.

Бързото въоръжаване на сръбската войска тревожи някои от нейните съседи след кървавото раздробяване на някогашна Югославия през 90-те години. Днес Сърбия е съвсем напълно заобиколена от страни членки на НАТО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР