Подписването на споразумения за финансиране на предложени общински проекти ще

...
Подписването на споразумения за финансиране на предложени общински проекти ще
Коментари Харесай

Проект на МРРБ: Предлагат се споразумения за увеличаване на приходите на общините

„ Подписването на съглашения за финансиране на препоръчани общински планове ще продължи “, съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова пред членове на Националното съдружие на общините в Република България. Те разискаха капиталовата стратегия за общински планове, която се извършва със средства от държавния бюджет . Министърът прикани локалните управляващи по-бързо да започват провеждането на публични поръчки за избор на реализатори.

Министър Коритарова разяснява програмата с кметове в границите на провелата се в София през днешния ден крайна конференция по „ Проект „ Развитие на фискалната децентрализация и възстановяване на финансовото ръководство на локално равнище в България “. Инициативата се извършва от Министерство на регионалното развитие в партньорство с Националното съдружие на общините в Република България и с поддръжката на Европейската комисия и Съвета на Европа.

„ Проектът предлага модели за реализиране на по-голяма финансова самостоятелност на общините и набор от практики за увеличение на приходите им “, сподели министър Коритарова пред участниците в конференцията – представители на партниращите европейски институции, на локалната власт и неправителствени организации.

„ Всички желаеме да живеем в съвременна страна, само че прехвърлянето на пълномощията, функционалностите и средствата от централната към локалната власт би трябвало да стане по този начин, че да обезпечава успеваемост и резултатност на обществените финанси “, сподели още министърът. И добави, че е належащо усилване на публичния надзор върху дейностите на институциите по отношение на разходването на средствата , стимулирането на стабилно локално и районно развиване и подсилване на локалната народна власт.

Инж. Коритарова изясни, че в границите на плана е направена пътна карта с два сюжета за осъществяване на нужните промени и би трябвало да се избере най-подходящият, тъй че да се реализира по-голяма финансова автономия, която да е допустима за всички участници в процеса. Тя акцентира, че Министерството на районното развиване и благоустройството ще продължи да работи за въвеждане на по-добър механизъм за съдействие, тъй че през идната година да има прогрес по плана.

В рамките на форума министър Коритарова организира среща и с генералния секретар на Конгреса на локалните и районни управляващи на Съвета на Европа Матю Мори. Двамата разискаха тематики от съвместен интерес и обърнаха внимание на положителния разговор сред Министерство на регионалното развитие и Съвета на Европа .

„ Искаме нашите общини да са по-самостоятелни и самостоятелни, тъй като това ще усъвършенства развиването на районите и е стъпка към попречване на обезлюдяването “ , сподели по време на срещата министър Коритарова. Матю Мори акцентира, че фискалната децентрализация е от огромно значение за Съвета на Европа и не е единствено техническа промяна, а инструмент за овластяване и опция жителите да почувстват властта по-близо до себе си. Той означи положителното съдействие сред Министерство на регионалното развитие и НСОРБ за напредъка на процеса.

Къде бяха подписани първите контракти за саниране с Министерство на регионалното развитие с безплатни пари от НПВУ?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР