Подписката на инициативния комитет (ИК) за 3 март претърпя фактически

...
Подписката на инициативния комитет (ИК) за 3 март претърпя фактически
Коментари Харесай

Партията „3 март“ се оказа въздух под налягане

Подписката на инициативния комитет (ИК) за 3 март претърпя в действителност неуспех. Учредителите му се считаше, че евентуално ще основат нова партия, зад която се спекулираше, че може да стои президентът Румен Радев.

Проф. Александър Маринов – някогашен ръководител на към този момент закрития Стратегически съвет към президента, в края на ноември загатваше за вероятно събрани 500 хиляди подписа за привикване на референдум за опазване на 3 март като народен празник. Затова и той направи нечиста сделка, че това може да е основа за нова политическа партия. „ Българският президент, както и всеки български жител, има правото да изрази своето желание, поддръжка или отрицание за избрана самодейност. Така че, в случай че би трябвало да намеря най-точната дефиниция, това не е партия на президента, само че това е, в случай че стане партия, това е партия подкрепяща, споделяща, правилата, задачите и метода на правене на политика, които предлага президентът Румен Радев “, сподели тогава проф. Маринов пред „ Фокус “.

Думите му провокираха реакция в политическите среди и в медиите. 500 хиляди подписа за референдум съставляват сериозен капацитет за нова партия.

Оказа се, обаче, че самодейността е събрала много по-малко парафи на жители. Днес изтече срокът, в който подписката трябваше да бъде импортирана в Народното събрание.

Инициаторите обаче оповестиха за събрани единствено 279 000 подписа. При това те се отхвърлят да ги внесат в Народното събрание. По предписание там и в ГРАО следва да се извърши инспекция за редовността на подписите.

„ Може да се поздравим с огромна победа. Трети март остава националният празник на България. Събрахме 279 000 подписа, които към момента са в развой на обработка. Постигнахме първата победа над Сглобката. Основната ни цел е реализирана “, заяви въпреки всичко ведро ръководителят на Инициативния комитет Петър Витанов през днешния ден. Той е евродепутат и преди няколко месеца бе изключен от Българска социалистическа партия.

Припомняме, че съгласно закона, с цел да се организира наложително референдум, са нужни най-малко 400 000 подписа. Ако пък са събрани над 200 000, тогава самодейността влиза в Народното събрание (НС). При такава обстановка Народното събрание следва да вземе решение дали да се организира надлежно национално допитване.

„ С вчерашното решение отпада нуждата от референдум. Няма да внесем тези подписи, с цел да не се повдига за повторно тематиката в Народното събрание, което изцяло е изчерпило своята легитимност. Инициативният комитет имаше една единствена цел – събиране на подписка за недопускане на промяна на националния празник. Той свърши своята работа. С вчерашното решение на Народно събрание неговата функционалност се изчерпва “, сподели още Витанов. Той имаше поради отхвърли на болшинството в Народно събрание да промени през Конституцията националния празник от 3 март на 24 май.

близки до президента, представители на коалиция „ Левицата “, в това число някогашният президент Геогрги Първанов, партията на Мая Манолова „ Изправи се БГ “, общественици с проруски позиции и други

Трябва да се означи, че в случай че у народните представители се зароди ново предпочитание, те елементарно може да сменят националния празник през Кодекса на труда. За задачата се изисква нормално болшинство за разлика от Конституцията, където са нужни най-малко 160 гласа.

В този смисъл, аргументът на Витанов, че референдумът е изгубил смисъла си, не е напълно правилен.

Думите му за победа над „ Сглобката “ пък са много спекулативни. Всъщност умерено може да се установи загуба за основателите, които на този стадий не демонстрираха капацитет да бъдат сериозна опция на „ Сглобката “. Силите им, наподобява, се лимитират до това да бъдат съперници на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ в проруската ниша, която пък се оказва, че не е толкоз огромна, колкото се пробва да ни се показа.

От комитета „ 3 март “ може да се пробват на идващите евроизбори през пролетта.

 

Очаквайте детайлности

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР