Подписка срещу поскъпването на водата започна днес в Сливен, това

...
Подписка срещу поскъпването на водата започна днес в Сливен, това
Коментари Харесай

Започна подписка срещу поскъпването на водата в Сливен

Подписка против повишаването на водата стартира през днешния ден в Сливен , това заяви един от основателите ѝ Пепа Генчева. Тя акцентира, че самодейността е гражданска и дружно с другия уредник - Жоро Марев, се абстрахират от политическата си принадлежност.

Предложението на ВиК - Сливен към КЕВР е услугата да се усили с 50% до 3.50 лева./куб.м от 1 март тази година.

Предложената цена не дава отговор на качеството на предоставяната услуга от ВиК сдружението, сподели Генчева. В Сливен всеки ден има спиране на водоподаването в разнообразни квартали на града. Водата доста постоянно не е годна за битовите потребности на хората . Не е спазен член 26, алинея 1 от Наредбата за контролиране на качеството, при ниска събираемост на вземанията, високи загуби във водоснабдителната система. Предложената цена от 3,50 лева ще бъде одобрена и ще влезе в действие от 1 март 2023 година, в случай че не протестираме и документално не възразим посредством подписка и мнение пред КЕВР, уточни Жоро Марев.

Организаторите молят всеки несъгласен с препоръчаното нарастване на цената на водата в община Сливен да поддържа петицията, която ще бъде импортирана в КЕВР и ще бъде взета под внимание при разискване на предлагането, както и до националния омбудсман. Подписи се събират в интернет, а в събота, 4 февруари, от 13:00 до 15:00 часа ще има пункт и пред Стария бряст в Сливен.

От регионалната администрация в Сливен оповестиха, че на съвещание на 30 януари е бил гласуван бизнес проектът на ВиК - Сливен за интервала 2022-2026 година, като гласувалите „ за “ бяха страната, в лицето на регионалния шеф, и общините Сливен, Котел и Твърдица. Представителят на Община Нова Загора, акредитиран с решение на Общинския съвет, гласоподава " срещу "  приемането на бизнес проекта, със следните претекстове: нарастването на цената на водата от ВиК оператора е декларирано като разследване от направените вложения, които обаче са за сметка на загубите на сдружението.

Освен това, „ Водоснабдяване и канализация - Сливен “ ООД не реализира редица индикатори като общи загуби на вода във водоснабдителните системи, равнище на покритие и успеваемост на услуги по отклоняване и филтриране на отпадни води. Непостигане на задачите се вижда и в редица други индикатори - качество на питейната вода в огромни и дребни зони на водоснабдяване, непрекъснатост на водоснабдяване, повреди по водопроводната мрежа, успеваемост на личния състав на услугата и др. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР