Подписка с искане за свикване на местен референдум е внесена

...
Подписка с искане за свикване на местен референдум е внесена
Коментари Харесай

Възраждане“ внесе подписка за още един референдум

Подписка с искане за привикване на локален референдум е импортирана в община Монтана. Инициативата за нея е на локален Инициативен комитет, подсилен от структурата на „ Възраждане “ в Монтана и народния представител и претендент за кмет на града от „ Възраждане “ – Петър Петров.

Вносителите упорстват хората в общината да се произнесат за капиталовите планове на огромна немска компания за създаване на плаващ фотоволтаичен парк на 10 000 декара в язовир „ Огоста “ край Монтана, подкрепена както от предходното служебно държавно управление, по този начин и от кмета и общинския съвет в Монтана.

Искането за референдум е подкрепено с подписите на 7400 поданици на община Монтана, което значи, че по закон е наложително локалният референдум да се организира и жителите да се произнесат по въпроса „ за “ или „ срещу “ построяването на фотоволтаичен парк са.

От „ Възраждане “ чакат референдумът да бъде плануван със идващите избори, които са локалните избори, планувани на 29.10.2023г. 

" Възраждане " считат, че хората в Монтана би трябвало сами да решат дали в язовир „ Огоста “, ситуиран на територията на общината, да има или не фотоволтаичен парк, експлоатиран от задграничен вложител, а не различен да вземе това решение вместо тях, като се преценява с непознати ползи. От партията ще призоват на референдума да се гласоподава срещу построяването на фотоволтаичен парк в язовир “Огоста “, защото считат, че реализацията на този план няма да донесе трайни и дълготрайни изгоди за локалната общност, че прекомерното напълване на язовира ще сътвори заплаха за хората в града и района при проливни дъждове, че разполагането на слънчеви панели по повърхността му ще унищожи флората и фауната в язовира, че ще се ограничи достъпът на хората до язовира, който е една от атракциите на Монтана, а и създаваната от този фотоволтаичен парк сила ще се изнася в чужбина, а няма да е за България и локалните хора, които ще не престават да заплащат скъпа електрическа енергия, до момента в който харизваме държавните си запаси на непознати компании. Подобни паркове в Германия са построени на няколко места и заемат 7-8 % от повърхността на водоемите, в Полша е с най-голяма заета повърхност от 11 %, а при нас се желае паркът да заеме доста повече от половината от повърхността. „ Това не трябва да бъде позволено и ползите на локалните хора би трябвало да бъдат предпазени “, разясниха от локалната конструкция.

По закон Общинският съвет е задължен да се произнесе с решение по настояването за референдум в едномесечен период.

Кандидатът за кмет Петър Петров пък съобщи, че референдумите са най-демократичната мярка, която е позната в наши дни, и те ще са средство, което той ще употребява откакто завоюва кметската конкуренция, тъй като за него са значими хората, това по какъв начин живеят и какво желаят да вършат с града. Той ще ползва референдумите по всички значими за локалната общност въпроси, с цел да приобщи действително жителите към ръководството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР