Подписано е разрешението за строеж на първите 7,6 километра от

...
Подписано е разрешението за строеж на първите 7,6 километра от
Коментари Харесай

Андрей Цеков: Започва проектирането на обходните пътища на Пловдив, Плевен и Пазарджик

Подписано е разрешението за градеж на първите 7,6 километра от автомагистралата Русе – Велико Търново. Това заяви през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков пред членовете на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

В момента тече процедура по обнародването му в Държавен вестник и се чака действителното строителство да започва през идната или най-късно по-следващата седмица. Сроковете за правене на техническите планове за останалата част от двата сектора от автомагистралата сред Русе и Бяла и обхода на гр. Бяла са март и април 2024 година, след което ще се влезе в процедура за издаване на позволение на градеж и за тях, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

" В бюджета за 2024 година има заложени 1 милиарда лева за автомагистрали. За доизграждането на Автомагистрала " Хемус " са заложени 100 млн. лева, които не са задоволителни. Средствата ще стигнат за довеждане докрай на строителството на сектор 1 и за продължение на работата по лот 2 и 3 ", сподели районният министър в отговор на въпрос за доизграждането на Автомагистрала " Хемус ".

" От Министерството на финансите имаме уверението, че в случай че вървят всички автомагистрали, ще има в допълнение финансиране. Не е оправдано да се строят 5 автомагистрали по едно и също време, само че и не можем да отлагаме. Ще трябват най-малко още 500 млн. лева, с цел да ми бъде по-спокойно, че има за всички автомагистрали ", добави Цеков. В момента се работи по скоростния път Видин - Ботевград, автомагистрала " Струма ", автомагистрала " Хемус ", автомагистрала Русе - Бяла и автомагистрала " Европа ".

" През идната седмица ще входираме писмо до народните представители с предложение за разрешаване на правния проблем с Автомагистрала " Хемус “. Причината да не се строи през последната година и половина е стопанската нетърпимост. Ако се позволи този проблем, градежът ще върне интензивните си темпове ", изясни Цеков.

В бюджета за 2024 година са заложени и 122 млн. лева за планиране на пътни сектори, включително 7,2 млн. лева за геоложки изследвания и избор на ново транспортно трасе сред Асеновград и Рудозем. Предвижда се публичната поръчка за планиране да бъде оповестена при започване на 2024 година, сподели още министърът в отговор на въпрос за създаване на скоростен път, който да свърже автомагистрала " Тракия " и Смолян през Чепеларе.

Средствата за планиране ще дадат програмата за идващите години, уточни Андрей Цеков. Заложена е подготовката на планове за обходни пътища на Пловдив, Плевен, Пазарджик. Обходът на Пловдив е стратегически – би трябвало да върви като един план с връзката през територията на община Марица и бъдещото разширение на Автомагистрала " Тракия ", добави той.

Цеков осведоми, че зимното поддържане на републиканската пътна мрежа е обезпечено. В момента има подписани настоящи контракти за спешна и настояща поддръжка на пътищата от края на 2022 година и 25 спомагателни съглашения за поддръжка на републиканската пътна мрежа. В шест области – Габрово, Русе, Силистра, Търговище, Шумен и Разград, в които поддръжката се реализира от една компания, се изчаква разрешаване на правния спор по предишни контракти. За в този момент за тези области зимната поддръжка е обезпечена до края на януари 2024 година До тогава се чака да има подписани контракти или да бъдат подписани анекси към настоящите контракти, сподели още районният министър.

По отношение на оферти от служебното държавно управление план на Закон за ВиК са изследвани всички забележки. Готови сме със законопроекта, който евентуално ще се разгласи за публично разискване идната седмица, осведоми Цеков. Той добави, че целият екип на Министерство на регионалното развитие застава зад концепцията за консолидацията – предлага се 1 ВиК оператор за една обособена територия. Предвижда се и обособен от КЕВР воден регулатор, както е написано в Плана за възобновяване и резистентност и за който модел са извършени съвещания с Европейската комисия.

Регионалният министър осведоми, че в проектобюджета за идната година е намерил отражение Фондът за инфраструктурно подкрепяне на общините, който да разполага с запас от 1 милиарда лева Министерство на регионалното развитие е подало 2 забележки. Едната е дейностите, които ще бъдат финансирани, да се лимитират до благоустройство, тъй като е препоръчано да включват и възобновяване на публични здания. Другата е фондът да се финансира от бюджетите за 2024 и 2025 година, както е планувано в управническата стратегия, а не за интервала 2024 - 2026 година " Считаме, че оценката на общинските планове

би трябвало да е посредством конкурентен асортимент. Залагаме точков бонус да има за изостаналите региони. Обсъжда се и финансирането на един план да е до 10 млн. лева Поуката от досегашната процедура е, че би трябвало да има предели на плановото финансиране, с цел да няма неоразмерени планове “, сподели министър Цеков. И добави, че се цели да има сложни планове, тъй че в случай че се планува да се прави улица, тя да върви с построяването или подмяната на тръбопровод, канализация и тротоари, с цел да има цялостен резултат от плана.

За всеки проблем ще се търси решение, съобразено с неговите специфики, разяснява министър Цеков във връзка с плана за подсилване на 84 свлачища със средства от Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 “, който не може да приключи в период. Платените задатъци са близо 50%, а плановата подготвеност е нулева. Работи се по пет обекта, по останалите няма развиване, осведоми депутатите районният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР