Подписани бяха две спогодбиДо месец България ще има посолство в

...
Подписани бяха две спогодбиДо месец България ще има посолство в
Коментари Харесай

Откриваме посолство в Рияд до месец

Подписани бяха две спогодби

 02-1  02-1-2  02-2
До месец България ще има посолство в Риад, увери министър председателят Бойко Борисов след срещата си с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. В първия ден от формалното си посещаване в Саудитска Арабия Борисов се срещна и с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

Двамата си разменили персоналните телефонни номера. “Много съм твърдоглав, ще те диря нон стоп ”, уверил Мохамед бин Салман Борисов.

Премиерът поканил краля на Саудитска Арабия, престолонаследника и министъра на външните работи Адел Ал-Джубейр да посетят България. Престолонаследникът Мохамед бин Салман заречен да пристигна в страната ни.

Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд сложиха началото на политически разговор сред България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие връзките сред двете страни и да насърчи партньорства в разнообразни сфери от съвместен интерес. “Вашето посещаване тук е огромна крачка в развиването на нашите връзки ”, бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател. Премиерът Борисов и водената от него делегация бяха признати в кралския замък в Рияд в границите на първата аудиенция на толкоз високо ниво в историята на дипломатическите връзки сред двете страни, които датират от 1995 година

Министър-председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд разискаха и опциите за развиване на търговско-икономическите връзки. Подчертано беше, че те нямат дълга история, само че постигнатото за момента демонстрира съществуването на огромен необработен капацитет. Като перспективни бяха посочени нововъведенията, енергетиката, превозът, туризмът, науката и продоволствената сигурност – сфери, в които в границите на двустранни диалози могат да бъдат разпознати нови благоприятни условия за съдействие и взаимни планове. Посредническа роля сред представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този развой би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо съдействие, чието основаване се разисква сред двете страни.

В диалога си министър председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и тематиката за сигурността в района на Залива. Българският министър-председател изрази поддръжка за напъните за гарантиране на стабилността на арабските страни от Залива, които са основен сътрудник на Европейски Съюз и значим фактор в битката с тероризма.

В първия ден на формалното посещаване бяха подписани две съглашения – за отбягване на двойното данъчно облагане и за съдействие в региона на земеделието, отглеждането на животни и рибарството.

Властите в Техеран се оправдаха с „ техническо неразбирателство ”


Иран не пусна държавния аероплан


Самолетът имал позволение за прехвръкване

 03-02 Иран не пусна държавния “Еърбъс ”, с който министър председателят Бойко Борисов и водената от него делегация пътуваха за Саудитска Арабия. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изясни, че самолетът е имал нужните дипломатически позволения за полет над иранското въздушно пространство, само че в последния миг е получен отхвърли за прехвръкване.

Самолетът се е върнал към Турция и със съдействието на турските управляващи е получено позволение за реализиране на полет над иракска територия.

Българската страна е имала публично издадено позволение за прекосяване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди реализирането на полета.

Отказът за прехвръкване е непонятен и заради тази причина през днешния ден в Министерство на външните работи в София бе извикан краткотрайно ръководещият иранското посолство у нас.

На диалога във външно министерство краткотрайно ръководещият посолството на Ислямската република Хасан Дотаги декларирал, че не е осведомен със станалото, че е сюрпризиран от обявеният и поел ангажимент да изследва случая и да даде информация до края на деня. Малко след 18 часа от външно министерство оповестиха, че иранският посланик изразил надълбоко страдание във връзка със случая и уверил, че става дума за техническо неразбирателство.

Питане


Какъв тъкмо е Милков в Рияд?


 02-3 Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разгласява в профила си във фейсбук фотография от формалното посещаване на премиера в Саудитска Арабия, на която е прегърнала журналиста от в. “24 часа ” Георги Милков.

Седмица по-рано пресслужбата на Министерски съвет изясни, че по гледище на Саудитска Арабия единствено публицисти от държавни медии могат да съпроводят премиера при формалното му посещаване. Интересно в качеството на какъв тъкмо е в Рияд Георги Милков.

Ако е по покана на кралското семейство, както изясняват от нашето външно министерство, в качеството на какъв е поканен. Като другар на кралското семейство или като публицист? Кое е правилно? Защото в случай че е поканен като публицист, излиза, че някой не споделя истината… Ако, несъмнено, „ 24 часа ” е към момента частна медия.

Този въпрос ще зададе “Труд ” на посолството на Саудитска Арабия у нас, както и на родния Министерски съвет.

Извънсъдебно съглашение


Принц Митеб се откупил против над $1 милиарда


Излезе от “затвора ” в 5-звездния хотел “Риц Карлтън ”

 Принц Митеб бин Абдула Принц Митеб бин Абдула
Високопоставеният саудитски принц Митеб бин Абдула, считан преди време за водещ кандидат за трона, бе освободен, откакто реализира “приемливо извънсъдебно съглашение ” с управляващите, при което той заплаща над $1 милиарда, съобщи Ройтерс.

Синът на починалия крал Абдула и някогашен началник на Националната армия, бе след 200-те членове на кралското семейство, министри, висши представители и предприемачи, арестувани при следствия за корупция, отчасти целящи и усилване на позициите на престолонаследника принц Мохамед бин Салман (32 г.).

Принц Митеб (65 г.), който бил държан в 5-звездния хотел “Риц Карлтън ” в Рияд, бил освободен във вторник. Според източника на Ройтерс, който е зает с антикорупционната акция, не е известна сумата против която Митеб е бил пуснат на независимост, само че се считало, че тя надвишава “еквивалента на един милиард $ ”. Обвиненията против него били за злоупотреби, наемане на мъртви души и възлагане на контракти на компании, които са негова благосъстоятелност, в това число договорка за $10 милиарда за портативни радиостанции и за бронирано военно съоръжение за милиарди саудитски риали.

Подобни са обвиняванията и против другите арестувани, като те включват още подкупи, надуване на държавни поръчки, изнудване и други Новината за арестите пристигна на 4 ноември след декрет на краля за основаване на антикорупционен орган отпред с престолонаследника с право да проверява, да издава заповеди за арест и ограничавания на напредването, както и за конфискация на активи.

Принц Салман съобщи в изявление предходната седмица, че 95% от 200-те арестувани се съгласили на съглашение, към 4% твърдели, че са почтени, а 1% били пуснати, защото за тях не били открити доказателства за закононарушения.

Източникът на Ройтерс съобщил, че минимум още 3-ма финализирали споразуменията си, няколко били освободени, а било решено пред съд да бъдат изправени минимум 5-има.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР