Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на

...
Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Правим нова проверка на Gemcorp, няма да допуснем съмнителни капитали у нас

Подписалата меморандум с държавното управление компания Gemcorp ще бъде обект на нова инспекция от българските служби за предишно присъединяване на свързани с Русия лица в нея, като няма да се позволен съмнителни капитали у нас.

Това разгласи в особено изявление за bTV министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че държавното управление е подписало „ меморандум с неразбираеми компании за милиарди “.

Медийни изявления свързаха фонда с съветски олигарси в по-ранен интервал.

Петков благодари на проверяващите публицисти за изнесената информация и разгласи, че „ тези обстоятелства ще ни накарат да създадем доста деликатна инспекция, тъй като нашата беше на база на настоящето положение “.

„ Оттук нататък българските служби би трябвало да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, в случай че не са или в случай че има даже малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да е риск “, разгласи министър-председателят.

Вицепремиерът Асен Василев разгласи, че компанията е пристигнала с представители на американското посолство, само че през вчерашния ден от дипломатическата задача се разграничиха от Gemcorp.

„ Американското посолство просто и ясно сподели, че не застават зад тази инвестиция – нито са „ за “, нито са „ срещу “, просто се отдръпват от тази полемика “, разяснява Петков, като добави, че първата среща на Василев с другата оповестена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на аудиенция в Съединени американски щати.

От министерството на енергетиката обявиха, че на тази първа среща във Вашингтон е участвала и Н.Пр. Херо Мустафа.

Премиерът акцентира, че е подписано " общо писмо за желание, само че няма безусловно нищо съответно като действителен контракт: " Те просто споделиха " Ние имаме средства, които бихме желали да влагаме в посока енергетика ".

Спасяваме тока от въглища с Плана за възобновяване

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен идва у нас другата седмица, с цел да бъде публично подписан българският План за възобновяване.

„ Тя застана още в последната ни среща и сподели „ Технически всичко сме приключили по Плана “, а в този момент ще пристигна да направи официално сключване на Плана. Нищо няма да се трансформира, а българите могат да са спокойни, че усвояванията на средствата ще бъдат стартирани незабавно по-късно “, уточни Петков.

Той акцентира, че направените от държавното управление промени са дали опция електроцентралите на въглища да продължат да работят и също така авангардни технологии като батериите ще влязат в електропреносната мрежа.

„ Много странни неща “ с вноса от Турция

Премиерът през днешния ден посети българо-турската граница за ревизия на лабораториите към БАБХ. „ Установихме действия несвойствени и недобре изпълнени “, призна той.

По думите му в помещението за ревизия на животни нямало никакви следи да е употребявано по предопределение, а в хладилника на това за месни артикули намерили… цитрусови полодове.

„ Много странни неща видях като надзор и ръководство. Разпоредих още през днешния ден ДАНС да се запознае с този въпрос (…) Не можах да чуя положителни пояснения “, разяснява министър председателят.

И беше безапелационен – в случай че желаеме същинска защита на българските производители, пунктовете за импорт би трябвало да бъдат изрядни, а не през границата да се позволява всичко.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР