Подпис на преводач скоро може да се заверява от нотариус,

...
Подпис на преводач скоро може да се заверява от нотариус,
Коментари Харесай

Подпис на преводач ще се заверява и при нотариус

Подпис на преводач скоро може да се заверява от нотариус, а не в единствено в Министерството на външните работи (МВнР) в София. Услугата ще поевтинее от 15 на 5 лв. (без ДДС), оповестиха от ведомството.

Това е една от ограниченията, които министерството подхваща като част от държавната тактика за понижаване на бюрокрацията.

Заверката на автограф на оторизиран от Министерството на външните работи (МВнР) преводач на документи да се прави от всички български нотариуси по места, а не както до момента от централното ръководство на министерството в София, предлага външният министър Екатерина Захариева. Промяната в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа е оповестена през днешния ден за публично разискване на уеб страницата на министерството и в портала за публични съвещания strategy.bg. Проектът за промени има за цел да улесни жителите и бизнеса и да форсира административните процедури при осъществяване на преводи, заверка и легализация на документи и други бумаги.

„ В момента заверките на подписа на преводача се правят единствено от нашите чиновници в Централното ръководство в София, което води до обилни усложнения за българите, които живеят отвън столицата. Основен приоритет на нашето държавно управление е понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса във всички сфери и това следващо облекчение е част от ограниченията, които интензивно подхващаме в системата на Министерство на външните работи за възстановяване на обслужването ”, посочва Захариева.

В момента преводите на документи и бумаги, които би трябвало да бъдат заверени от Министерство на външните работи, се носят на ръка в Служба „ Заверки и легализации ” към дирекция „ Консулски връзки ”, което изисква отделянето на време и средства.

С измененията в правилника ще отпадне нуждата представители на преводаческите компании или жителите да пътуват до МВнР единствено за да заверят превод на избран документ. За услугата сега Министерство на външните работи събира такса от 15 лева, а при нотариусите същото ще коства 5 лв. без Данък добавена стойност.

„ Приветстваме прагматичния метод на министър Захариева ”, разяснява по отношение на промените нотариус Димитър Танев, ръководител на Съвета на нотариусите.

За да бъде обезпечена правната сигурност и професионалното равнище на превода, Захариева предлага преводачът да се легитимира пред нотариуса с документ, публикуван от Министерство на външните работи, че е вписан в формалния указател на преводачите.

От Министерство на външните работи напомнят останалите ограничения за понижаване на бюрокрацията, които ведомството е подхванало:

- Инсталиране на ПОС терминали за заплащане с банкови карти на гишетата в Централното ръководство на Министерство на външните работи в София и унищожаване на заплащането с държавни таксови марки;

- Поетапно въвеждане на заплащане с банкови карти в консулските служби в чужбина. В момента това към този момент е допустимо в Атина, Рим, Хага и Милано;

- Предложение паспорти и персонални карти да се вадят единствено с едно посещаване на консулска работа в чужбина (ако жителят подаде документи онлайн, би трябвало да получи готовия документ персонално ИЛИ в случай че подаде заявление пред консулски чиновник, ще може да получи документа си по пощальон на домакински адрес). Двойно понижаване на периоди за издаване на документи, декларирани в чужбина (бързата услуга ще е за 30 дни, а не за 60, а елементарната – за 45 дни, а не за 90). Валидността на паспортите ще е към този момент 10, а не 5 години, като тази мярка ще влезе в действие от 2020 г.;

- Намаляване на таксата за издаване на краткотраен паспорт (от 67 на 50 евро) и за издаване на удостоверение за съдимост (от 20 на 10 евро) с смяна на цените за таксите, които се събират от МВнР;

- Улесняване на процедурата по включване на преводачески организации в листата на юридическите лица, извършващи публични преводи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР