Подозрително е, когато президентът е в режим на практическа президентска

...
Подозрително е, когато президентът е в режим на практическа президентска
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

" Подозрително е, когато президентът е в режим на практическа президентска република, той да кори партиите " - това сподели зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в изявление за " Капитал " във връзка последните, с които той нападна партиите, че " не желаят, не могат или ги е боязън " да сформират кабинет.

" Цялата обстановка има заплаха да наподобява по този начин, като че ли партиите се карат, едни пулсиращи парламенти се сменят през няколко месеца, а нормалният режим на ръководство на страната е президентска република. Не го написа в конституцията, само че по този начин се случва. А и мантрата " положителният президент - неприятните партии " аз напълно не я одобрявам и съгласно мен е рискова в дълготраен проект ", сподели Дончев.

Малко по-рано в сряда Радев влезе в челна офанзива с партиите, които ще се явят на парламентарни избори на 2 април в отговор на рецензиите на Политическа партия и Демократична България против него, че подменя волята на Народното събрание за военната помощ за Украйна.

В изказването си президентът упрекна " политическите партии " - без да посочва съответни сили - за това, че " от дълго време излязоха отвън нормите на българската конституция със систематичния си отвод да поемат отговорност да сформират държавно управление ".

Радев даже похвали служебния си кабинет за това, че " управлявал дейно по време на най-тежка рецесия " и улеснил идващото постоянно държавно управление.

Томислав Дончев разяснява, че е " редно служебните държавни управления по формулировка да бъдат оптимално отдалечени от предизборната конкуренция ".

" И нямам поради единствено последното, а и по-предишни, в които участваха Кирил Петков и Асен Василев и си вършиха брутална политическа пропаганда от поста на служебни министри. По принцип. Включвам и последното ", сподели още той пред " Капитал ".

Дончев отговори оптимално уклончиво на всички въпроси, свързани с вероятните формати на ръководство в, в които ГЕРБ се вижда като евентуален участник.

Единственият вид, който Дончев стартира с по-голяма възможност, е повтаряне на сюжета с кабинета " Габровски " - специалисти, а не партийни имена, които ГЕРБ да предложи и да търси поддръжка.

Той дефинира като " извънредно сложни или невъзможни " всички варианти за коалиция - и твърдо отхвърли разновидността ГЕРБ да поддържа кабинет на малцинството на ПП-ДБ, в който участват Кирил Петков или Асен Василев като министър / министър-председател.

Вариантът за обединяване с Движение за права и свободи съгласно него е неосъществим, тъй като " обществото няма да го одобри добре ", макар намеците на Бойко Борисов към партията; същото се отнася и за Българска социалистическа партия поради " фрапантно разнообразни визии по разнообразни цели ". За " Възраждане " обяснението беше, че " с тях нямаме нищо общо ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР