Подобряването на условията в арестите и затворите дава възможност да

...
Подобряването на условията в арестите и затворите дава възможност да
Коментари Харесай

Министър Зарков: Всяко усилие за подобряване на арести и затвори е грижа за сигурността на всички

Подобряването на изискванията в арестите и пандизите дава опция да се работи с хора, престъпили закона по този начин, че като излязат, да не го престъпват още веднъж.

Няма да се уморя да дублирам, че всеки вложен лев, всяко изпитание, което се прави за арест, затвор или пробационна работа визира най-много хората, които са извън. Те ще са тези, които ще бъдат опазени “.

Това съобщи през днешния ден министърът на правораздаването Крум Зарков в Петрич при началото на строителните действия по преустройството на съществуваща постройка, която в границите на 400 календарни дни би трябвало да се трансформира в съвременен арест и нова пробационна работа. С построяването на новата конструкция в Петрич общият брой на арестите в системата на осъществяване на наказванията ще стане 27. Отделно Министерството на правораздаването е подхванало дейности за даване на половината от притежавания от него терен безплатно на общината, за в допълнение облагородяване на градската среда.

Инвестиционният план за Петрич планува главен ремонт и преустрояване на всички съществуващи пространства, създаване на санитарни възли в обособените спални пространства (килии), зала за рандеву, стая за срещи с психолог, медицински кабинет, административни пространства за надзорния и административния състав, карета за престой навън. Капацитетът на ареста е до 40 арестувани лица. 

Средствата за преустройството на постройката са безплатна финансова помощ в границите на Програма „ Правосъдие “ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на 1 млн. 416 хиляди лева Обектът е част от план „ Осигуряване на сигурна и безвредна материална среда в пандизите и арестите “, като в него са написани още инфраструктурни обекти. Предвидено е в затворническите общежития „ Хеброс “, „ Самораново “ и „ Строител “, надлежно към пандизите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/. През миналата седмица по същия план стартира построяването на нов арест и модернизиране на затворническото общежитие в Самораново.

На събитието през днешния ден участваха още основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ гл. комисар Ивайло Йорданов, ръководителят на плана комисар Нина Главчовска, регионалният шеф на Благоевград Николай Шушков, представители на Община Петрич и на фирмата-изпълнител на обекта. Водосвет отслужи архиерейски наместник иконом отец Павел.
 изображение
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР