Подобряването на жизнената среда продължава да е сред приоритетите на

...
Подобряването на жизнената среда продължава да е сред приоритетите на
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Подобряването на жизнената среда продължава да е сред приоритетите ни

Подобряването на виталната среда продължава да е измежду целите на общинското управление. Това акцентира по време на постоянна конференция кметът на Община Видин Огнян Ценков.
Той сподели, че дейностите във всички сфери имат за цел повишение на качеството на виталната среда. Фокусът е върху смяна образа на кварталите, междублоковите пространства, асфалтиране на улици във Видин и обитаемоте места на Общината. Изпълнението на Програмата за локални начинания също дава доста положителни резултати.
„ Въпросът, който би трябвало да решим, е за облагородяване на виталната среда. Средствата, заложени в листата за финансови разноски за 2018 година в размер на 1 милион и 79 хиляди лева са извънредно незадоволителни, само че такива са условията по отношение на осъществяването на финансово-оздравителния проект – единствено целевите средства от дотациите “ – изясни Ценков.
Той добави, че все пак, въз основа на подадените сигнали, тъжби, подписки на жители за нужда от асфалтиране и въз основата на наблюдения и диалози с хората, че в кварталите не е юридически ремонт на междублоковите пространства 20-30 години, ще се изготвят количествено-стойностни сметки и ще се търси поддръжка от страната за реализиране на такива действия. „ Вярвам, че ще я получим. Не мога да кажа сега в какви параметри ще бъде, само че ние ще имаме поддръжка като дотация, както получихме през 2016 година и 2017 година по 3 милиона лева За да може наш фокус да бъдат жилищните квартали и обитаемоте места на територията на Община Видин, където улиците не са в положително положение и не са ремонтирани отдавна. Убеден съм, че и тази година ще бъдем подкрепени от държавното управление с разпределяне на спомагателни средства - целева дотация, отвън заложените в бюджета, с цел да можем да откликнем на потребностите. Както до момента държавното управление сподели неведнъж декларирания ангажимент за превъзмогване на районните несъответствия – едно от нещата е възстановяване на виталната среда, сигурен съм, че и тази година ще имаме благонамерен жест от негова страна “ – изрази вярата си видинският кмет.
В началото на срещата с медиите кметът означи хубавата вест от съвещанието на Министерски съвет на 18 април по отношение на утвърдената средносрочна бюджетна прогноза за 2019-2021 година. „ В този документ са заложени средства за създаване и доизграждане на значими инфраструктурни планове на територията на страната, като в тези планове е включено и построяването на магистрален път Видин-София. Стойността на пътя е 1 милиард и 600 милиона лева “ – сподели Ценков.
Той изясни, че сега се организират отчуждителни процедури за сектора Ботевград-Мездра, който е 33 км. Едновременно с това са стартирали и процедурите по закона за публичните поръчки за избор на реализатор на строителните действия и за строителен контрол на двата сектора: Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци.
„ Трасето на сектора на територията на Област Видин е напълно ново, което не се дублира с това на Е-79. Изведено е отвън всички обитаеми места, като е планувано построяването на 7 пътни възела, с които да се обезпечи достъп до всички обитаеми места на територията на Област Видин “ – заяви Огнян Ценков.
Той добави, че в тази връзка не престават постоянните работни срещи с ръководителя на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов. Предстоящата среща ще е при започване на месец май, дружно с представителите на локалната власт и други институции. На нея ще бъде разисквано построяването на магистралния път, както и на останалите втори и трети клас пътища. В момента тече ремонт и рехабилитация на някои от тях. Ценков сподели още, че в случай че няма обжалвания на процедурите и някои други спънки, до края на 2021 година -началото на 2022 година магистралният път Видин-София би трябвало да бъде построен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР