Подобно на това, когато си купувате кола или къща, при

...
Подобно на това, когато си купувате кола или къща, при
Коментари Харесай

Поглед отвътре към световното обслужване на часовниците Rolex

Подобно на това, когато си купувате кола или къща, при закупуването на, несъмнено, би трябвало по-късно да инвестирате в грижата и обслужването им. Това значи от време на време (може би през 2-3 години) да посещавате часовникарски сервиз. Но съществуването на изпитан снабдител на услуги към момента е въпрос на огромна угриженост за колекционерите.

 

Намирането на приближен часовникар може да бъде мъчно. Истината е, че няма толкоз доста хора, подготвени да се грижат за, както е било преди години. Освен това е по-трудно да намерите сертифицирани сервизни центрове, което усилва разноските за поддръжка. Занасянето на вашия безценен часовник в профилиран сервизен център или формален търговец нормално е най-простото решение.

Ако обаче решите да занесете часовника си в оторизиран дилър, може да има някой, който да ви изплаши с истории, че часовникът ви е изпратен в Швейцария, с цел да се обслужи, което значи, че може да се наложи да чакате от месеци до година, с цел да получите вашият обичан и хубав часовник назад.



За да образова потребителите по отношение на техните терзания, Rolex неотдавна дръпна завесата на своя ангажимент за следваща грижа. Ето малко по малко роман за международния сервизен център на Rolex, показан от онлайн магазин Chasovnici-bg.com.

 

Rolex се гордее с издръжливостта на своите часовници. И приписва огромна част от това дългоденствие на световната мрежа за следпродажбено обслужване от публични търговци на дребно и сервизни центрове. Независимо дали клиентът купува своя часовник във Ванкувър, само че живее в Атланта, хубостта на тази мрежа е, че той може да го занесе във всеки сервизен център или търговец на дребно по света и да чака да получи същото равнище на грижа съгласно стандарта на марката часовници Rolex.

Базовата линия на поддръжка изисква часовникар или механик да разглоби изцяло часовника, да почисти и инспектира всички негови механични съставни елементи, да размени всички развалени или износени елементи, да почисти и полира корпуса, да смени уплътненията и да мери точността.



Първата стъпка е да се свържете с вашия локален сервизен център или търговец на дребно, с цел да попитате за разноските и периодите. Въз основа на вашия референтен номер на самия модел и местонахождение, те би трябвало да могат да дадат някаква тенденция по отношение на разноските и периодите. Някои колекционери може да желаят да запазят „ бойните ” белези на часовниците си, тъй че в случай че не желаете стрелките да бъдат заменени или корпусът да бъде гладък, това е моментът да заявите тези претенции.

 

Една от задачите на Rolex е обслужването да бъде също толкоз позитивно преживяване, колкото и покупката на ръчен часовник.

 

Rolex World Service има центрове по целия свят, тъй че има възможност вашият часовник да не пътува прекомерно надалеч за поддръжка. А един от най-впечатляващите центрове е осеметажното оборудване в квартал Харууд в Далас, проектирано от японския проектант Кенго Кума. Въпреки че е открита единствено преди две години, през 2018 година, компанията е ангажирана с общността на Далас доста по-дълго. Всъщност новата конструкция е до постройката, в която марката оперира от 80-те години на предишния век.

И до момента в който компанията преди малко започва нова акция за повишение на осведомеността за своите международни уреди, световните сервизни центрове съществуват от 1915 година Основателят Ханс Уилсдорф влага философията на непрекъснато съвършенство в ДНК-то на марката. Това значи основаване на мрежа от часовникарски сервизни работилници по целия свят, с цел да се запазят техните механически характерности и външен тип. Целта е да се подсигурява, че всеки ръчен часовник Rolex може да живее няколко живота.

И до момента в който ремонтните действия за Rolex нормално стартират към 600 $ за модерни часовници и 1100 $ за ретро модели (без злополучни произшествия, а единствено обслужване), това е дребна цена за нещо, което ще работи интензивно генерации наред.

След обслужване от сервиз на Rolex World Service, всеки часовник се възползва и от двугодишна интернационална сервизна гаранция, покриваща частите и труда.



Всички часовникари, работещи в сервизите за следпродажбено обслужване на марката, се образоват вътрешно. Тези производители на часовници Rolex посещават постоянни курсове, с цел да бъдат в течение с най-новите продуктови нововъведения.

От 2018 година компанията предлага профилирано образование в Центъра за образование на Rolex в Женева, с цел да се концентрира върху напредъка в преподаването и технологиите. Rolex също по този начин дава осемнадесетмесечна стратегия – Rolex Watchmaking Training – на своите филиали. След като това завърши, часовникарят може да извърши цялостно обслужване на механизмите Oyster.



Сервизното обслужване на вашия Rolex изисква специфични умения и характерни принадлежности. Тези принадлежности са тествани и от време на време даже създадени от марката, с цел да обезпечат още веднъж непрекъсната грижа.

Основните поправки се правят при търговеца, което подсигурява много бързо осъществяване. В множеството търговски обекти на Rolex, сертифицираните часовникари могат да предложат няколко услуги в същия ден, като промяна на верижка, контролиране на дължината на верижката и пребоядисване на корпуса.

 

По-сложни процедури като повсеместен ремонт на механизма на часовника, се правят в най-близкия сервизен център на Rolex World. Марката има работилници на всички континенти (с изключение на Антарктида) и те са основани в публични търговци на дребно или офиси на районни филиали.

Исторически часовници, които се нуждаят от ремонт, се изпращат до международната централа на Rolex в Женева.



След като часовникът бъде получен, оценен и цената за обслужване е утвърдена от клиента, часовникарите на Rolex стартират да разглобяват часовника. Първо, верижката се отделя от корпуса. След това механизмът, към момента екипиран с циферблата и стрелките, се изважда от корпуса. На този стадий механизмът, корпуса и верижката потеглят на обособени пътувания.

Циферблатът и стрелките са отделени от механизма, който самичък по себе си е изцяло демонтиран. След това всеки съставен елемент се изследва деликатно, с цел да се дефинира дали към момента дава отговор на условията на Rolex. Ако това не е по този начин, съставният елемент на механизма се заменя с нова част от производството в Bienne, където се създават механизмите Rolex.

Ако всичко е тъкмо и нищо не се нуждае от замяна, съставените елементи се почистват в ултразвукова вана, с цел да се отстранят всички следи от нечистотия. След това те се изсушават внимателно, преди да бъдат съединени още веднъж част по част в избран ред. Следващата стъпка е прибавяне на прясно смазване, след което пренастройване и синхронизиране на калибъра. И най-после, часовникарят инсталира още веднъж циферблата и стрелките.

Корпусът се разглобява, тъй че без значение дали е изработен от Oystersteel, 18-каратово злато или 950 платина, частите могат да бъдат наново полирани или сатенирани на ръка. Този развой изисква умело допиране, тъй като някои колекционери избират да запазят драскотини и нарези.

 

След това се сменят уплътненията и кристалът, рамката и междинният корпус се сглобяват още веднъж.

Гривната получава сходно отношение като случая, защото всяка връзка е полирана или сатенирана, с цел да се възвърне истинското покритие или съгласно спецификациите на клиента. Верижката също е усърдно почистена. Ще бъдете сюрпризирани (и отвратени), в случай че научите какъв брой мръсни могат да станат звената на една верижка. Освен това насъбраните останки от сапун да вземем за пример могат съществено да помрачат блясъка на неръждаемата стомана и златото.

След като всичко е съединено още веднъж, часовникарят мери точността на часовника, като прави всички нужни корекции за реализиране на предстоящото хронометрично показване. Тестът за акуратност продължава най-малко 24 часа. След това корпусът се тества под налягане във вода, с цел да се увери, че тези нови уплътнения правят работата си.

 

След това идва последната стъпка - инспекция на функционалностите и естетиката на часовника, с цел да се увери майсторът-часовникар, че всичко дава отговор на взискателните стандарти на компанията. Когато премине всички контролни стадии, часовникът се слага в защитна торбичка.

За изключителните исторически часовници, изпратени до Ателието за реституция в Женева, майсторите часовникари дават исторически проучвания за всеки случай и комбинират обичайни и най-съвременни техники, с цел да поддържат колекционерските часовници тиктакащи. Компонентите, които към този момент не дават отговор на критериите за качество на Rolex, могат да бъдат възобновени или съвършено пресъздадени благодарение на разнообразни техники. Тези спомагателни стъпки пазят вашата инвестиция (финансово и емоционално), като прибавят стойност към произхода на вашия Rolex. Всяка реставрационна услуга се предлага в комплект с опция за следене на осъществената работа. Реставрираният часовник се връща в специфична кутия, съпроводен от персонализирана брошура, в която се разказва неговата сервизна история.

За запалянковците на Rolex е хубаво да знаят, че има огромно доверие в сервизните центрове на марката. В края на краищата всеки обслужен Rolex идва с двугодишна интернационална гаранция, покриваща частите и труда.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР