Подобно на тайната структура на парите и властта, която кара

...
Подобно на тайната структура на парите и властта, която кара
Коментари Харесай

Америка вече няма значение, Давос не се притеснява за Тръмп

Подобно на тайната конструкция на парите и властта, която кара света да се върти и швейцарските Алпи са внушителни , само че съвсем невидими, когато международните финансови, политически и интелектуални водачи се събраха в Давос. Изключителна снежна стихия даде началото на Световния стопански конгрес на 22-ри януари, написа Моли Бал за " Тайм ".

Доналд Тръмп се причисли към събирането и ще приказва в петък , а преди една година Давос бе засенчен от избора му за президент и от възхода на популизма по света. Но дестабилизиращият президент, който в миналото изглеждаше като екзистенциална опасност, в този момент наподобява по-скоро като безобидно отклоняване. Една година след избирането на Тръмп и терзанията за гражданска война, елитите още веднъж си възвърнаха доверието, революцията е анулирана, фондовите пазари са добре и глобализмът се завръща.

" Феноменът Тръмп към този момент не е забавен за хората, европейците продължиха напред. Америка към този момент няма значение " , разяснява Тимъти Шнайдер, историк в " Йейл ".

Тръмп може и да е най-важният човек в света, а във Вашингтон администрацията му да провокира отвращение и спазми, само че той не е съществена тематика на Давос. Глобалистите, наподобява имат по-важни неща за разискване. Неща като съгласуваност и изкуствен интелект и напредък, бежанците, по какъв начин да се оправят с световните пандемии и " дронове за всички ".

Тръмп може и да съставлява антитеза на всичко, за което хората в Давос държат, само че пък въпреки това, тези хора печелят много пари тези дни. " Това беше една доста сполучлива година. Не чаках, само че триумфът би трябвало да се отпразнува ", разяснява Сами Сагол, израелски предприемач и човеколюбец.

Диалогът на глобалистите в Давос е един от главните им добродетели и множеството от тях наподобява са решили да изслушат Тръмп. " Не съм склонен с Тръмп, само че имам вяра в чуването на хора, с които не съм склонен " , изяснява Стивън Пинкър, психолог от Харвард и прочут създател. Визия на Тръмп " Америка преди всичко " е " ужасяваща " и тази експертиза и мултилатерализъм са " хлапашки ". В идната си книга Пинкър твърди, че макар мракът и негативизмът, светът се усъвършенства по доста способи - неизбежната траектория на напредъка, която Тръмп е безпомощен да попречва.

Не е мистерия за какво множеството хора желаят да бъдат в Давос. Конференцията, която навърши 48 години, символизира върха на благосъстоянието и статута. Участниците заплащат десетки хиляди за привилегията да се смесят с други като тях, от целия свят.

Политологът Самюъл Хънтингтън основава архетипа " Давос човек ", с цел да символизира " нововъзникваща международна класа. " Това не е комплимент, есето му на тази тематика е озаглавено " Мъртви души ". Без корени и денационализирани, " елитите " нямат връзка с другите хора, които поддържат традициите и концепциите за общественост.

Една година е изтекла и светът не се е разпаднал, Тръмп не е почнал комерсиална или нуклеарна война, международната стопанска система процъфтява и американските корпорации просто получиха голямо понижение на налозите. " Мисля, че сме спрели опасността от популизъм в Европа ", разяснява скандинавски изпълнителен шеф, като показва последните избори във Франция, Холандия и Германия.

Джими Уейлс, създателят на Уикипедия разяснява, че светът е видял много " политици, спечелващи власт, подбуждайки ненавист " и гласоподаватели, които се пробват да отхвърлят интернационализма. " Но не мисля, че ще продължи по този начин. Ние сме една дребна планета и се надявам да успеем да реализираме това без доста клане " , добавя той.

С отдръпването на Съединени американски щати от света, Китай се състезава да запълни вакуума, едно международно развиване с тревожни за някои последствия. " Ако сте американец в този момент, би трябвало да отговорите на въпроса - Защо демокрацията е добра концепция , в случай че ви води до това? От каква изгода е демокрацията, желае да знае светът, в случай че резултатът е Тръмп? ", разяснява Шнайдер, историкът от " Йейл ".

По подигравка на ориста, в миналото Съединени американски щати бяха ентусиазъм за Световния стопански конгрес - въпреки всичко неговият създател, немски интелектуалец Клаус Шваб, се притесняваше, че Европа може да изостане след Съединени американски щати в международната стопанска система през 70-те години на предишния век.

Световният хайлайф може и да има лукса да подценява Тръмп , само че за американските либерали той към момента е всекидневен призрачен сън. Някои делегати от Съединени американски щати в Давос разясняват, че са смутени да кажат от кое място са. " Пътувам и хората ни се подиграват. Започнах да споделям на хората, че съм калифорнийка ", изяснява Виктория Пендер, съветник от Бъркли.

Глобалният ред е самоподдържащ се организъм, а в епохата на Тръмп е намерил метод да се приспособява. Вместо да одобри популисткия зложелател като подобен, Давос се стреми да проучва, да го заобиколи със угриженост, да го ангажира в продуктивна полемика.

Дали Тръмп се стреми да ласкае или да нападне глобалистите, малко на брой действително се интересува. " Той идва или поради суетата си, или да се поборичка малко, или и двете, допускам ", разяснява прочут лондонски съветник.

Давос приветства могъщите, без значение от тяхното изповедание, образец е и миналогодишното присъединяване на иранския президент. " Не мисля, че идването на Тръмп е нещо особено. Има стотици други международни водачи ту к, в това число и недемократични водачи и хора, които нарушават човешките права и така нататък ", разяснява Еял Гура, израелски вложител.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР