Подобно на щъркелите, които се плъзгат към ежегодното си поклонение

...
Подобно на щъркелите, които се плъзгат към ежегодното си поклонение
Коментари Харесай

Politico след почивка в България: Защо българите са яростни теоретици на конспирацията за Covid ваксините?

Подобно на щъркелите, които се плъзгат към годишното си поклонение към Африка, ние се опитваме да прекарваме всяко лято в родното село на брачната половинка ми, Баня в Югозападна България, написа Кристиан Оливър в " Политико ".

Един от щъркелите в Баня ни поздрави като като бомбардира колата ни с добре смляния си обяд от жаби, когато завихме към улицата, където е израснала брачната половинка ми. Със своите 2-метрови размаха на крилата, това не са гълъби, " шанс, шанс, това е на шанс, ще бъде страхотна отмора ", сподели тя.

И беше права. Плувните басейни на Баня, ракия от дюля и дълги планински преходи бяха тъкмо детоксикацията, от която се нуждае един публицист натоварен с вести. Бях решен да изхвърля журналистическата си шапка през юли и да си запуша ушите незабавно щом някой спомене вест. Въпреки че щях да бъда в страната по време на избори, които трябваше да бъдат края на над 10-годишното владичество на Бойко Борисов в българската политика, нямаше да разреша на " Боко тиквената глава ", както го назовават някои в страната, да осуети преследването на балканския дзен.

Никога повече няма да омаловажа смисъла на българската политика, просто наивно си мислех, че мога да я подцени за известно време. Всъщност има въпроси, които тежат върху нацията. Дали Слави Трифонов, шоуменът, спечелил изборите на 11 юли, съществено желае да изхвърли Авгиевите обори на корупцията и да поправи рецесията с върховенството на закона, която избухна с всеобщите улични митинги предишното лято? Защо българите са толкоз гневни теоретици на конспирацията за имунизациите против ковид? Ще призная, че това са жизненоважни тематики, само че на тази отмора се бях зарекъл да бъда цялостен лакомец и да се отнасям към България като " Невърленд ", където бих могъл да потегли да диря златни орли и тракийски замъци и да откажа да имам нещо общо с мръсния цирк на пазаруване на гласове и най-ниските равнища на имунизация в Европейски Съюз.

Както ще видите, тактиката ми не се получи, само че се приближих до задачата си да избягам за известно време. Това беше с помощта на българските планини. Баня е сгушено сред три вериги: Пирин, Рила и Родопите. По усуканите пътеки до гранитните върхове и езера никой не може да ни тормози с вести за съдружни диалози и теории за Covid. Много дни щяхме да се сблъскваме единствено със инцидентни берачи на диви ягоди, до момента в който следвахме реки през иглолистни гори с гъст мирис на смола и мащерка... и съумях да избягам.

Костенурки и светци

Дом на кафяви мечки и дива коза, това кътче на България е една от последните европейски диви места и нищо не подхожда на магията на неочаквани срещи със същества, които нормално бихте видели единствено в книги или по малкия екран. Моите акценти в това пътешестване бяха чифт папуняци и шипоопашата костенурка, които излязоха на планинска пътека. Развих неотложен приятелски афинитет с костенурката, откакто преброих пръстените и изчислих, че и двамата сме на 42 години. Уви, следващо търсене в Гугъл разкри, че това е изцяло непросветен метод за възрастта на костенурка и би могла да е и на 80 години.

Разбира се, това наставление за дивата природа като противоотрова против напрежението зависи от това кой дебне зад идващия ъгъл и в какво въодушевление е тя.

Регионалният политически въпрос с горещите бутони в първите ми няколко дни в България бе - мечка, която атакува жена край Белица, град в съседство с Баня. Атаката бе в националните вести, предизвиквайки изненадващо енергична реакция против предложенията мечката да бъде убита. Еколози събраха 50 000 подписа в петиция, с цел да се попречи на управляващите да издадат лиценз за лов, а огромни графити Bear Lives Matter бяха изрисувани със спрей върху мост сред Баня и Белица.

Историята провокира по-голямо локално неспокойствие от изборите и моето семейство в Баня и Белица, които по принцип не споделят моята британска прочувственост към дивите животни, бяха напълно про-мечи в този спор. Последното, което чух, мечката бе тръгнала към по-високите хребети, без да обръща внимание на целия звук, който бе предизвикала.

Винаги съм бил религиозен, всекидневно приветствам свраки и в никакъв случай не разтварям чадъри на закрито, само че в българските планини има аура, която ме изтласква на идващото равнище. Изкачвайки се на височина, не мога да мина около нито един планински параклис по пътеката, без да запаля свещ пред иконите. Не чак толкоз признателен, деветгодишният ни наследник се оплака, че губещите време мистични обиколки са сигурен знак, че таткото най-сетне се е пропукал.

По-практично казано, не бях написал домашното си, кой светец защо е. Когато стъпих в едно крайречно светилище, незабавно бях притеглен от позлатена икона на Свети Антипа. Както при костенурката незабавно усетих нещо близко. С дългата му бяла брада идентифицирах Антипа като влъхва, който сигурно може да ми помогне да разреша безконечните мистерии.

Сърцето на Стара Европа

Проблемът е, че не можете да се задържите вечно в планините, общувайки с костенурки и светци. На един стадий би трябвало да се върнете в селото и мечтаех да мога да избегна всички най-нови злословия, локални и национални. Разбира се, селяните са сговорливи, само че аз също съм доста любопитен, тъй че моята отшелническа фикция нямаше късмет. Не знаех ли, че спечелилият в изборите Трифонов, който преди малко победи Борисов, в този момент умирал? Не бях ли чувал, че хотелите изкупуват цялото мляко от кравите на Баня до гробището и не оставят нищо за селото? Копелета. Не бях ли видял, че през есента ще би трябвало да има нови избори? Или може би не. А водната помпа на Борис просто се взриви и той не може да напоява боба, а тази жена - знаете тази - добре, тя трябваше да избяга през гората, облечена единствено с мушама, откакто брачният партньор й я хвана в крачка. Получавате и фотография. Просто не можете да се откажете от цикъла на новините. Баня не е Дзен.

Любимият ми скандал през лятото включваше баба, която, страдаща от упорита кашлица, погълна всичките 10 буркана мед от борови шишарки, които синът и снаха й създали предходната година. (Определено незабавен случай за свети Антипа) Медопроизводителите бяха апоплектични, че запасите им са погълнати, а бабата е измъчена от тежестта на закононарушението си, до степен да заплаши да почине от позор. Първоначално възприех цялата фамилна омраза за мед като прочувствено комична, само че свекърва ми смяташе това за нещо, доста по-сериозно от прелюбодейците, които се разхождаха през гората. Нещата бяха много напрегнати в продължение на няколко дни. Тогава внезапно от на никое място, мирът бе възобновен. Тук нещата избухват ненадейно, само че минават също толкоз бързо.

Преди най-сетне да призная цялостния неуспех и да се наложи да си потопя с глава в това, което провинциална България прави от Борисов, Трифонов и имунизациите, самото село евентуално се нуждае от по-официално показване. Баня е издигнато към серни горещи извори, горещите басейни го трансфораха в известен спа курорт, който носи прочут риск от свръхразвитие.

Поради Covid, естественият летен прилив на македонци и украинци го няма, само че към момента имаше доста хора с болежки или увреждания от София и Пловдив. За нашия наследник това е парадайс за плуване, сладолед и еднообразно щастливи братовчеди, които обикалят улиците с (пластмасови!) Калашници.

Съпругата ми постоянно желае да означи, че Баня е бил център на цивилизация повече от 3000 години, до момента в който моите предшественици във Англия, както тя споделя, " към момента са се люлеели по дърветата " - Досадно е, че има скорошни археологически доказателства, които я поддържат в това. Разкопки откриват, че локалните поданици са имали бурна търговия с гърците от интервала на Троянската война, даже изнасят бивни на глигани, които са били завързани дружно с цел да оформят отличителните шлемове на героите на Омир, като Одисей. Затова не правете като Доналд Ръмсфелд да предполагата, че " Стара Европа " е във Франция и Германия, а " Нова Европа " на изток. Стара Европа е тъкмо тук.

Всъщност селото към момента продължава в античен и уморителен темп. Много, доста малко хора живеят елементарен живот като мен, капризния екскурзиант. Жени мюсюлманки помакини с бели забратки в рокли с цветя търкат килими на горещите извори, а роми мъже с голи гърди натоварват нестабилни конски каруци с кули от сено в изгарящата горещина.

Често пробвайки се да оцелеят с пенсии до 150 евро на месец, селяните се трудят интензивно в градините си, единствено с цел да имат прилични хранителни ресурси. Те стават преди разсъмване, с цел да берат чушките и зеления боб и задремват на турски сапунени сериали, когато жегите по пладне тежат като наковалня. Често усещате миризма на дървесен пушек, защото по-възрастните генерации употребяват лятото, с цел да варят плодови компоти за зимата в почернели медни казани. Обсебени от зеленчуците си, всички фантазират за дъжда, само че суеверно се кълнат, че дъждът в никакъв случай няма да пристигна, даже когато над главата ни гърми стихия. В завещание от османското господство (което завършва тук едвам през 1912 година, по-късно от по-голямата част от България), това най-вече християнско село посреща отварянето на небесата с облекчено " машала ".

Коалиционна рецесия

Така че-признавам най-сетне - беше безсмислено да се пробвам да се скрия в балона си и да се преструвам, че изборите просто не се случват. България доближи решаваща точка на катурване. Има огромно безпокойствие, че нещо доста грозно става под ръководството на някогашния министър председател Борисов и неговата партия ГЕРБ. Усещането, че е пресечена алена линия, идва с вълна от смразяващи разкрития през последната година или повече за това по какъв начин мощни олигарси са оръжия на правосъдната система и службите за сигурност, с цел да служат на техните лични ползи и раздрусват противниците със закани за принуждение. Не е пресилване да назовем България завладяна страна и хората излязоха на улицата с отвращение предишното лято.

Водещият на комедийно шоуто и артист Трифонов бе необикновен бенефициент на тази вълна от публичен яд, защото по това време той мълчеше за корупционната рецесия. Последващите му обещания за чиста метла му завоюваха изборите на 11 юли, само че без задоволително гласове за ръководещо болшинство.

Това значи, че политическият саундтрак към моята отмора бе разхвърляният опит на Трифонов да построи коалиция, която да се оправи с мафиотската страна и да изведе нацията в ерата след Борисов. Към днешния ден той към момента се пробва...

Трифонов отхвърля да е министър председател и е номинирал последно за министър председател Пламен Николов, на практика незнаен предприемач, работещ във компания за плувни такъми. В идващите дни би трябвало да стане ясно дали държавното управление, ръководено от Николов, може да бъде образувано или политическата задънена улица в България ще се задържи до есента и даже до други избори.

Във всяка къща, в която влизах, тв приемникът бе включен и някой псуваше, който и да е злощастен политик, който му се натрапва на екрана и споделя какво държавно управление би трябвало да събере Трифонов.

Българският език е с богат речник за идентифициране на тънко разнообразни степени на простак и съвсем всички в публичния живот биха били отхвърлени като простак, тъпанар, тапак или глупак. Трудно е да си представим друга страна, където политиците да се радват на такива хадески дълбочини на пренебрежение.

Когато Трифонов, който трябваше да има повече земни цели, откакто завоюва изборите, съобщи, че неговият приоритет е да изпрати повече българи в космоса, дружно с македонец, предлагането потъна като оловен балон. Нашият чичо от Белица (градчето - сцена на нападението с мечката) отвърна, че би предпочел да заключи всички политици в ракетата и да я взриви като фойерверк. " Тогава всички ще се радват ", подигра се той. Шеговити заглавия пишат, че в този момент България желае македонци в космоса, само че не и в Европейски Съюз - отпратка към скорошното опълчване на София на договарянията за присъединение на Скопие към Европейски Съюз. (За да бъдем почтени, претендентът на Трифонов за министър председател, Николов след това се изрече в поддръжка на упоритостите на Северна Македония за Европейски Съюз, а освен за взаимна лунна задача.)

Въпреки глада за политическа смяна, към момента има осезаеми съмнения за Трифонов и дали нечестивите кукловоди ръководят неговия дневен ред. Българите са прекомерно белязани с опит, с цел да имат огромна вяра за бял рицар, а 2-метровият актьор сигурно е разделяща фигура. Един от моето семейство, който се е сблъскал с някои от по-заплашителните аспекти на мафиотската страна, гласоподава за него като единствения човек с инерция да наруши статуквото и да постави завършек на статуквото на Борисов. За разлика от това, жена ми е песимист във връзка с Трифонов и го вижда като пошъл лакомец, който не се разграничава от Борисов, и че чалга звездата радостно дефилира с другарствата си от подземния свят, като балкански Франк Синатра.

Противоречие номер едно през последната седмица бе, че хлъзгавият и мистериозен Трифонов трябваше да се изправи против обвиняванията, че има по-топли връзки с извънредно спорната българска етническа турска партия, в сравнение с би трябвало. Всяка асоциация с необятно неодобряваната Движение за права и свободи би се оказала токсична, тъй като е партията на двамата най-спорни подмолни силови играчи в страната: Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Протестиращите, които препълниха улиците в огромни антимафиотски демонстрации предходната година, бахя съответно против Доган и Пеевски като основни олигарси в основата на рецесията с върховенството на закона в България и твърдяха, че Борисов ги пази.

Христо Иванов, водач на антикорупционната партия " Да, България ", замени реплики с Трифонов за връзки с Движение за права и свободи и сподели, че това явно е " неуместна " тематика за телевизионната звезда. По-злобни съперници на Трифонов настояват, че неговите министри ще бъдат просто " еничари " - историческа отпратка към българските момчета, отвлечени от турците, с цел да бъдат превърнати в елитни османски чиновници.

Ако всичко това не бе задоволително неприятно за спечелилия в изборите, чувах седмици на непрекъснати спекулации, че все по-слабият и с бледа кожа артист е съществено болен. Всеки има друга доктрина за това какво му е. По отношение както на турците, по този начин и на здравето на Трифонов, неговата партия отвръща на удара. Говорителят на Трифонов настоя, че не търси поддръжката на Движение за права и свободи за държавното управление, а самият мъж по-късно се появи във Фейсбук след обзор в болница, с цел да цитира Марк Твен, че известията за гибелта му са " мощно пресилени ".

Цялата политика е локална

Трифонов обаче не бе преобладаващата тематика на политически диалози в нашия планински южен ъгъл на страната. Понякога на вечеря под покрива на верандата имаше доста по-широки полемики, дали в миналото ще бъде допустимо да се направи нов старт в българската политика. И доста от това се свежда до най-важните провинции, където старите партии към момента са надълбоко вкоренени посредством кметове и общински администрации. Именно в тези полемики получих някои от най-впечатляващите си прозрения за това по какъв начин в действителност действа политиката на страната. Докато външните анализатори поглеждат надолу от 30 000 фута, с цел да проучват позицията на София във връзка с Русия, тръбопроводите и НАТО, тези тематики са в главното политическо уравнение. В селските региони играта зависи от разрастващите се мрежи от свързани лица, които свързват голям брой хора.

Нека ви дам един образец за метода, по който играта работи на общинско равнище, с изменени имена, само че това е действителен случай от района. Да кажем, че госпожа Петрова работи като много върховен чиновник в отдела по горите в дребния си град. По същия метод тя може да работи в болница, кметството или библиотека. Ако тя работи някъде в обществената администрация, има огромна заплаха тя да бъде уверена, че нейната работа или покачване зависи от това господин Иванов да остане кмет. Ако господин Иванов не завоюва, тя може да е навън или най-малко по този начин й е казано. Така че хората на господин Иванов се твърдят, че госпожа Петрова предизвестява всички в нейния отдел, че благосъстоянието им по някакъв метод е обвързвано с него. Някои пари могат да се появят вълшебен (Да, към холандските гласоподаватели - там отиват вашите средства от Европейски Съюз.) Г-жа Петрова се предизвиква да даде това на хората с въздействие в квартала. Старият Кольо в пенсионерския клуб е съвършен претендент. Всички го слушат на кафе. Дайте му малко от тестото и той може да разнесе и дребните сладки в близост и да подсигурява, че старите гласоподават за господин Иванов.

Важно е да се подчертае, че сходни истории не са единствено за обсега на ГЕРБ на Борисов, който прогласява метода за " нулева приемливост " към корупцията. Далеч от това. Това е механизмът за надзор на селските региони на всички обичайни партии. Турската партия ще ви даде кюфтета, а социалистите от дълго време имат тъмен опит в корупцията. Това обаче значи, че хората се усещат държани в капан и нервни. Дори дамите от ромски генезис с работа като чистачки могат да бъдат уверени, че благосъстоянието им е обвързвано с избрана политическа партия, която остава в кметството.

Големият мотив е доколко госпожа Петрова в действителност би трябвало да се тормози. Дали работата й е изложена на риск? Дали това е просто прочувствено изнудване или партиите ще се разхождат, с цел да открият кой в действителност е дал своя вот за тях? Старият Кольо в пенсионерския клуб просто е вдигнал парите и е споделил на хората да гласоподават за който харесват? Всички ли лъжат за кого са дали своят вот в действителност?

Фактът, че хората не са изцяло уверени в отговорите на тези въпроси, демонстрира, че коренната смяна ще бъде доста сложна за реализиране в българската провинция. Открих, че членовете на нашето разширено семейство край Баня се придържат към ГЕРБ точно тъй като считат, че личната им работа е обвързана с вездесъщите патронажни мрежи.

Хората също са много склонни да не харесват Борисов и ГЕРБ като национално държавно управление, само че обичат своя кмет на ГЕРБ, който е построил прекрасен парк и е привлякъл вложения. Срещу критиците на партията, ГЕРБ се държат тъкмо както са се държали комунистите. Трифонов и новите антикорупционни партии може би ще съумеят да се повдигнат на национално равнище, само че ще бъде доста по-трудно да се изтласкат корумпираните обичайни партии и тяхната политическа просвета от селските общини.

Коронавирус рецесия? Каква ковид рецесия?

Може би най-големият индивидуален потрес от цялото пътешестване бе, че коронавирусът не се преглежда като толкоз " огромна работа ". Няколко дни след началото на почивката си постоянно забравях за пандемията. COVID-19 просто беше нищо. Маските бяха извънредно редки. Хората се ръкуваха и прегръщаха. Те се натъпкваха към маси край басейна, голи, рамо до голо рамо, макар слабата имунизация под 20%.

Не е като вирусът да не е блъснал мощно района. Много хора са умряли, а други, в това число лелите и братовчедите на брачната половинка ми, са изкарали заболяването извънредно тежко. В един драматичен миг предходната година ужасената й майка се бе птитеснила по какъв начин ще покрием разноските за погребението й и на тъста ми. В първата нощ в Баня тази година умря възрастен комшия, измъчен от дълъг Коронавирус.

Всичко това поражда сложни въпроси за какво българите са европейски първенци в отриичането и отхвърли на имунизацията. В страна с толкоз нежна и постоянно ужасяващо изглеждаща болнична система бихте си помислили, че хората биха имали двойно предпочитание да бъдат васкинирани, напълно наопаки е. Когато ги питах, хората са склонни да бъдат най-скрити и уклончиви, срамежливи за вярата си в теориите на конспирацията: Е, не знам, може би ще го направя през есента. Знаеш ли, няколко дози ракия са българската ваксина, ха, ха, ха...

Онлайн теориите на конспирацията имат защо да дават отговор. Когато в действителност бъдат натиснати, хората признават, че се опасяват, че имунизацията ще ги " прецака ", по някакъв неизяснен метод. Най-добрата доктрина на конспирацията, която съм чувал, е, че в случай че сте имунизирани, ще можете да залепите монета от 50 стотинки към горния си бицепс с помощта на магнитното поле, основано от микрочипа в ръката ви...

Отдавна съществуват и теории с пояснения, че българите трябвало да бъдат понижени заради дълбокото си съмнение към управляващите. Тези хора сигурно са имали сложна история. 500 години турци, които изгарят Баня и след това комунисти, които също са главорези. Още по-назад в историята с византийците и те грубо преследват българските богомилски еретици. Урокът на българите от историята е: Не се доверявайте на препоръки от властите; те просто не са на ваша страна.

Обвинете бабите

Но аз ще заема по-радикална позиция за какво българите са толкоз отвън релсите с пагубния си метод към заразните заболявания - обвинете бабите. Вече слушам въздишки на смут. Българските баби - бабите - са съвсем свещени фигури. Всички ги обичат, само че се опасявам, че нацията би трябвало да се изправи пред горчивата действителност, че те могат да бъдат смъртоносна опасност.

Нашият наследник се съгласява с мен. За него казусът с бабите е, че те са осведомителната мрежа на селото, седнали на пейките си пред всяка къща, следящи цялата интензивност. Една баба обикаляше селото с празна кофа, преструвайки се, че ще носи вода, само че в действителност просто шпионираше през огради.

Що се отнася до сина ми, те са единствено тип предатели, които са задържали България през нейната история, предавайки патриоти на османците. В неговия случай, две баби и двете, наречени Баба Мара, които споделят една и съща скамейка за наблюдаване, осведомиха неговата баба, че той се е изкачвал на покрива на къщата. Последваха огромни неприятности. Двате баби Мара не се притесняваха за сигурността му просто се любуваха на цъкането. Забавно, тези две баби-осведомителки станаха фокус на подслушване няколко дни откакто разкриха сина ми. Първата баба Мара ненадейно обърна главите на всички на улицата, като изръмжа на втората баба Мара: " Ела тук и ще ти ушия два шамара, в случай че лъжеш по този начин. " Хареса ми спецификата на двата шамара. За следващ път абсурдът избухна бързо и двете скоро още веднъж бяха един до друг на пейката.

Добре, смятате, че надали съставляват риск за публичното здраве. Грешно! Българите непрестанно се заблуждават с някои от най-лудите показа за това по какъв начин се популяризира заболяването - и по кое време да пият антибиотици - и огромна част от дезинформацията се основава на другарски препоръки от тези общителни баби, които нямат визия за разликата сред вирусна и бактериална зараза. Бабите ще упорстват, че диарията идва от горещините, а менингитът от течения. Баби са консултатни като държатели на мъдростта по здравни въпроси и нямат визия за епидемиологията.

Най-тревожният фактор са антибиотиците. За една българска баба антибиотиците са отговорът на всичко. Има ли болка? Изпийте антибиотик. Дори изтръпване на нещо, което не можете да идентифицирате напълно? Антибиотици! Коронавирус? Не слушайте тези нелепости за ваксина, просто вземете някои супер мощни антибиотици. Като профилактично средство. И един или два ще са задоволителни, не е нужно да завършвате курса; те са тъкмо като аспирин.

Тези очарователни пенсионери в действителност са като многоъгълни дилъри на опиати, които са основали противозаконни мрежи за доставки, работят с гъвкави лекари и аптеки или ги обикалят. Те си разменят хапчета между тях, без да имат визия какви са. Те може да са с изминал период на валидност или да са гръцки успокоителни за коне, само че са за всичко, което знаят. Няма значение, хапчетата са подготвени. Всяка молба, че това е необикновено рисково и че несъразмерната приложимост на антибиотици форсира момента, в който медикаментите ще спрат да работят за човечеството, се удрят в стена.

Не желая да завършвам българския летен акцент с безпричинно мрачна нотка, само че когато антимикробната устойчивост надделее и човечеството е унищожено, към този момент знаете кого да обвинявате.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР