Подобно на много европейски столици София скоро може да има

...
Подобно на много европейски столици София скоро може да има
Коментари Харесай

София скоро може да има Портретна галерия

Подобно на доста европейски столици София скоро може да има Портретна изложба. Предвижда се тя да се обитава в някогашната постройка на Националния институт за недвижимото културно завещание в идеалния център на столицата на бул. " Дондуков ". Това ще бъде филиал на Софийската градска художествена изложба.

Общинският съвет на София е дал своя вот да стартира процедура за придобиване на постройката, която в този момент е благосъстоятелност на Министерство на културата. Решението е утвърдено от Комисията по просвета и обучение към СОС.

„ Нашият принцип, който прилагаме за всички общински културни институти е 100% креативна независимост. Така, че решението е напълно тяхно, само че двете тематики, които през годините сме определили като предпочитани са портретното изкуство и художествената снимка “, съобщи зам.-кметът по направление " Култура, обучение, спорт и юношески действия " доцент доктор Тодор Чобанов.

По думите му още преди повече от 10 години с Аделина Филева, която е дългогодишният шеф на Софийската градска художествена изложба, почнали да търсят разновидности за това галерията да получи повече опция за работа.

Той изясни, че неналичието на място е огромен проблем за СГХГ. Тя се обитава в остарялото кабаре или казиното на София, което действително на партерния етаж има две зали, които са извънредно незадоволителни за извънредно динамичния календар от събития, които се провеждат.

Софийската градска изложба има два филиала – Галерия „ Васка Емануилова “ и къщата музей „ Дечко Узунов “, само че и двете са отдалечени от центъра на града.

Сградата на бул. „ Дондуков ” би могла да обезпечи задоволително повърхност, на която да се съхранява непрекъснато растящата сбирка на Софийската градска художествена изложба, която сега наброява над 20 хиляди експоната.

.Все още обаче е мъчно да се каже по кое време е допустимо София да се снабди с Портретната изложба. Тодор Чобанов уточни, че са нужни минимум 6 месеца за привършване на процедурата, в случай че всичко е наред, и най-малко две години ремонтни действия.

„ В рамките на мандата има реалистична опция да създадем първите събития в това пространство “, увери още зам.-кметът на София.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР