Подобно на Георги в България, Ивановците винаги са били в

...
Подобно на Георги в България, Ивановците винаги са били в
Коментари Харесай

Иван ли е най-популярното руско име?

Подобно на Георги в България, Ивановците постоянно са били в обилие в Русия.

Това име като че ли е въплъщение на Русия. На външен наблюдаващ може да се стори, че половината от мъжкото население в Русия носи името Иван. Но действителността е доста по-сложна.
Най-големият съветски воин
 Свободни източници/Michael Sevier

Фактът, че „Иван“ наподобява е най-руското име от всички, е един от най-разпространените стандарти за страната. Въпреки че механически Иван не е съветско име, може да се каже, че то е известно в Русия от епохи.

Широката му приложимост в известната просвета може би частично изяснява известността му. Като цяло името „Иван“ е необятно публикувано в съветската просвета и история. Достатъчно е да се каже, че „Иван“ изобилства в съветските национални приказки.

Иван е незаместим воин на съветския фолклор. Това е име е „екземплификант“, което значи, че самото име е от малко значение за разлика от подтекста на приказката.

„Живял в миналото един цар, който имал трима сина. Най-малкият се казвал Иван“ – по този начин стартира известната съветска национална приказка „Иван Царевич и сивия вълк“.  Виктор Васнецов, 1889

Виктор Васнецов, 1889Държавна Третяковска галерия/Свободни източници

Иван Глупакът е още един непроменяемо присъстващ воин в съветските национални приказки. В съветската национална традиция Иван Глупака е показан като незлоблив, само че благополучен юноша, който постоянно работи в прорез със здравия разсъдък, само че все пак в последна сметка реализира триумф.

Ивановците се срещат в обилие и в съветската класическа литература. Това име носят както известни писатели, по този начин и забележителни герои. Чели сме както за „Смъртта на Иван Илич“ на Толстой, „Дядо Ваня“ на Чехов, по този начин и за „Един ден от живота на Иван Денисович“ на Солженицин, с цел да назовем единствено някои от тях.
Влиянието на църквата
 Св. Йоан Евангелист, съветска икона от XVII век

Св. Йоан Евангелист, съветска икона от XVII векСвободни източници

Има и друго пояснение за какво Иван постоянно е било толкоз публикувано име в Русия.

Преди съветската гражданска война църквата е насърчавала хората да кръщават децата си на православни светци, всеки от които е имал собствен имен ден. Тъй като много светци са кръстени „Йоан“, това доста покачва известността на името.  Иван Грозни от Виктор Васнецов, 1897

Иван Грозни от Виктор Васнецов, 1897Държавна Третяковска галерия/Свободни източници

Точно както Георги е измежду най-популярните имена в България, Иван – името, което има същите корени като Йоан – е доста публикувано в Русия (макар че се подрежда измежду най-разпространените и в България).  Долф Лундгрен в ролята на Иван Драго във кино лентата

Долф Лундгрен в ролята на Иван Драго във кино лентата „Роки 4“, 1985MGM/United Artists

Въпреки бурната известност на това име през годините обаче, то никога не е най-популярното мъжко име в Русия. През последните 20 години Александър е отпред на листата с най-популярните мъжки имена в страната (по което още веднъж има подобие в България, чийто лист с най-разпространените мъжки имена през последните години също е управляван от Александър).

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР