Подобно на България, и Румъния постепенно ще се откаже от

...
Подобно на България, и Румъния постепенно ще се откаже от
Коментари Харесай

Румъния се отказва от въглищата след 2030 г.

Подобно на България, и Румъния последователно ще се откаже от въглищата след 2030-а, с цел да ги размени с газ и възобновима сила. Очаква се северната ни съседка да го направи 6 години по-рано от нас.

В същото време се появи информация, че страната възнамерява да унищожи над 100 хектара гори, с цел да усили площта на въглищна мина. Това опонира на идеите за декарбонизация, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност.

Подобна е обстановката и в Германия - най-голямата икономика в Европа. В страната отново отвориха няколко електроцентрали, работещи с въглища, в опит да увеличат производството. Причината - доставките на газ от Русия, които стопираха след началото на нашествието в Украйна. А в Северен Рейн-Вестфалия се стигна и до премахването на вятърни турбини, тъй като се оказаха на пътя на въглищна мина, която беше разширена. Това сложи под въпрос обещанията на Берлин да се откаже от въглищата до 2030 година. 

Франция е измежду първите държави в Европейски Съюз, които се отхвърлят от въглищата. Президентът Еманюел Макрон потвърди, че страната ще затвори всички въглищни централи до 3 години, т.е. до края на мандата му през 2027 година. Според  " екологичния план " на Париж страната ще ограничи парниковите газове с 55% до края на десетилетието в съпоставяне с равнищата от 90-те. Освен това ще се предизвиква производството на електрически коли. Франция разгласи и, че ще влага 40 милиарда евро в зеления преход през следващата година.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg