Подобно на българите в Одрин, хиляди иранци се стекоха в

...
Подобно на българите в Одрин, хиляди иранци се стекоха в
Коментари Харесай

Шопинг на Черен петък: Иранци се стичат в Турция подобно на ...

Подобно на българите в Одрин, хиляди иранци се стекоха в източната гранична провинция Ван, с цел да се възползват от отстъпките и преференциалните цени на Черен петък, който стартира през вчерашния ден и ще продължи до края на уикенда.

Предизвиквайки големи опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкьой на иранско-турската граница в регион Сарай на провинцията, доста иранци изпълниха комерсиалните центрове и магазини в града.


Според публични лица към 3500 иранци са минали границата с транспортните си средства единствено на 25 ноември. Обикновено към 800 души влизат и излизат от двете страни на ден.

Докато беседва с турските медии, ирански екскурзиант сподели, че е разчувствуван да бъде още веднъж във Ван. „ Тук съм от два дни. Пазарувам и се възползвам от отстъпки “, добави той.

„ Процентът на претовареност на хотелите е към 100 % “, сподели чиновник.

Според публични данни 98 % от иранците остават в града за най-малко една нощувка. Само 2 % от иранците пресичат границата за еднодневна екскурзия.

Собствениците на бизнес в провинцията са извънредно удовлетворени от напора от ирански туристи.

Освен поради шопинг туризъм, иранците посещават Турция и поради нощния живот.



„ Някои не могат да намерят свободни места в хотелите. Тях, можем да ги настаним в нашите къщи “, сподели притежател на бизнес, до момента в който се подсмихваше самодоволно поради съществуването на клиенти.

Броят на иранците, посетили Ван, е към 220 000 през 2016 година Броят се удвои до 440 000 през 2017 година, само че понижа до 230 000 през 2018 година

Едва 73 000 иранци можаха да дойдат във Ван през 2020 година, защото Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкьой беше отчасти затворен заради пандемичните ограничения през 2020 и 2021 година Турция отвори ГКПП-то изцяло едвам на 9 октомври.

„ Иранските туристи са от жизненоважно значение за стопанската система на Ван “, сподели Юнус Юксел, началник на Асоциацията на притежателите на хотели във Ван, пред осведомителната организация Демирорен. „ Нека да идват. Чакаме ги тук, с цел да ги обслужим “, добави Юксел.

Според статистиката парите, изразходвани през 2018 година от иранците в града, са били към 231 милиона турски лири (19 милиона долара). Като всеки клиент приблизително харчи по към 1200 лири (99 долара) в Турция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР