Подобни валежи са познати в историята отпреди 50 години и

...
Подобни валежи са познати в историята отпреди 50 години и
Коментари Харесай

Николай Николов: Създава се нова система, която да предупреждава за природни стихии

„ Подобни превалявания са познати в историята отпреди 50 години и постоянно са довеждали до сходно нещо. Ние би трябвало да знаем, че с природата битка не трябва. Факт са измененията в климата. Ние би трябвало да се приспособяваме – приказвам за по-добра инфраструктура “.

Това сподели в студиото на bTV Новините Николай Николов, дълготраен шеф на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и сегашен консултант на министъра на вътрешните работи.

Най-засегнатите ще получат компенсации, ще има и поддръжка за обитаемоте места с служащи по краткотрайната претовареност

„ Вярно е правилото, че всеки лев в предварителна защита икономисва 8-10 лв. в компенсации и оправяне на вредите “, уточни той.

„ Всички институции, съградени от страната, би трябвало да си припознаят отговорностите. Гражданите най-много. Не би трябвало да чакаме страната. Дерето може да се почиства по непринуден метод. Почистването на едно дере коства доста пари “, изясни Николов.

Според него страната е реагирала бързо в тази ситуация с наводненията в Монтанско и Врачанско и добави, че по-дълго време ще отнеме възобновяване на инфраструктурата.

Системата за ранно обявяване може да бъде задействана на телефони, които имат функционалността

„ В момента цяла България е покрита от сиренни системи. Тя се модернизира от Министерство на вътрешните работи. 50 млн. лв. се влагат в нея. Създава се и система с трите мобилни оператора, дружно с Комисията по известията, Министерство на вътрешните работи, „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, работят интензивно. До един месец новата система ще влезе в тестов режим. Тя ще може да каже на вашия телефон, че примерно в София се чака стихия, като ще дава препоръки за дейности “, изясни Николай Николов.

По думите му системата ще влезе в деяние от 2024 година, само че е належащо да завърши тестването ѝ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР