Подобни настилки са алтернатива на големите слънчеви парковеНамирането на място

...
Подобни настилки са алтернатива на големите слънчеви парковеНамирането на място
Коментари Харесай

Холандия започва тестове на соларни пътища

Подобни настилки са опция на огромните слънчеви паркове

„ Намирането на място за генериране на слънчева сила изисква досетливост “, споделят от холандска държавна организация

Фотоволтаичните пътища към момента се смятат за стопански неизгодни, само че холандската организация за ръководство на водите Rijkswaterstaat разгласи, че ще изследва капацитета на страната за въвеждане на слънчеви настилки.

Откакто в Холандия стартира бързото развиване на мегаватови наземни слънчеви системи, с помощта на програмата SDE + за огромни възобновими енергийни източници, върви и полемиката за лимитираните запаси на страната във връзка с наличната земя. Все още се приказва, че слънчевите масиви се конкурират за земи със селското стопанство.

Статистиките в страната демонстрират, че сходно терзание е безпричинно: съгласно научни проучвания, извършени от Центъра за проучване на силата в Нидерландия, даже в случай че страната реализира амбициозната си цел за разполагане на 16 GW PV до 2050 година, единствено към 0,50% от селскостопанските земи ще бъдат заети от този жанр системи.

Все отново терзанията по отношение на наличните земи остават. Затова холандската организация за ръководство на водите Rijkswaterstaat, част от министерство на инфраструктурата и околната среда, реши да ревизира осъществимостта и жизнеспособността на слънчевите пътища като опция на построяването на огромни слънчеви паркове.

„ Намирането на място за генериране на слънчева сила изисква досетливост “, сподели организацията. Rijkswaterstaat ще направи първичните проби по второстепенните пътища (N-wegen). Големите автомагистрали не се смятат за подобаващи за такива планове, заради високия звук, породен от скоростта на транспортните средства.
още по тематиката
Друг фактор е дренирането на дъждовната вода по многолентовите пътища, което е неподходящо за фотоволтаичните модули, изясни организацията, отбелязва GreenTech.bg.

Първите проби се чака да се извършат в партньорство с датската работа за инфраструктурни строителни услуги BAM Infra и френския експерт по слънчеви пътища Wattway. „ Ако пилотните планове се окажат сполучливи, тогава сходни слънчеви пътища могат да бъдат разгърнати в огромен мащаб в границите на 5 до 10 години “, съобщи организацията.

Rijkswaterstaat стартира да търси различни повърхности за разполагане на слънчеви модули през март 2017 година Тогава организацията разгласи проект за създаване на слънчеви системи върху водни повърхности и други земи под неин надзор. По-късно, през октомври, тя разкри и проект за инсталиране на шумови бариери с интегрирани двулицеви слънчеви модули.

Соларните пътища не са непозната идея за Нидерландия. Велосипедна алея край Амстердам бе оборудвана със слънчеви панели още през 2016 г, демонстрирайки капацитета на технологията.

Достъпността и икономическата жизненост на слънчевите пътища обаче към момента остава противоречива. Първите тествания по света демонстрират и други проблеми.

В Китай един километър слънчева автомагистрала край Дзинан, столицата на североизточната провинция Шандонг, понастоящем е покрита с тънки кино модули. През януари обаче операторът на автомагистралата Qilu Transportation Development Group разкри, че някои от фотоволтаичните модули са били откраднати или най-малкото развалени от крадци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР