Подобна търговия често е свързана с организирани престъпни групиФалшивите продукти

...
Подобна търговия често е свързана с организирани престъпни групиФалшивите продукти
Коментари Харесай

Губим стотици милиони от фалшифицирани продукти

Подобна търговия постоянно е обвързвана с проведени незаконни групи

Фалшивите артикули лишават държавните управления от извънредно нужни доходи
(снимка: CC0 Public Domain)

Икономическите и обществените вреди, породени от подправянето, лишават държавните управления от доходи и могат да бъдат употребявани в поддръжка на тежки закононарушения като трафик на опиати и изпиране на пари, се показва в нов отчет, оповестен през днешния ден от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост  (СЕСИС).

От отчета излиза наяве, че държавните управления в Европейски Съюз губят общо до 29,3 милиарда лв. годишно, заради съществуването на пазара на фалшифицирани артикули посредством понижени директни и косвени налози, както и заради неплатени вноски за обществено обезпечаване от страна на противозаконни производители.

Освен това, съгласно оценката на СЕСИС, заради подправяне всяка година в Европейски Съюз се губят до 37,1 милиарда лв. от продажби в бранша на козметичните артикули и продуктите за персонална хигиена, бранша на виновността и спиртните питиета, фармацевтичния бранш и бранша на детските играчки и игрите.

Фалшифицираните артикули не се подлагат на същите строги инспекции като истинските артикули, с цел да се подсигурява, че са безвредни за консумация или приложимост от хората.

Загубата от продажби на козметични артикули и артикули за персонална хигиена са нарастнали с повече от 5 милиарда лв. от публикуването на последния сходен разбор от СЕСИС през 2019 година, което е най-голямото нарастване в проучваните браншове. Приблизително 14,1 % от продажбите на козметични артикули и артикули за персонална хигиена (18,7 милиарда лева) се губят годишно в Европейски Съюз заради съществуването на фалшифицирани артикули.
още по тематиката
В България загубите от продажби възлизат на 23,5%, или 157 милиона лв. годишно, като нарастването от последната оценка е 49 милиона лв..

Анализът на СЕСИС демонстрира, че записаните рискови фалшифицирани артикули са били оценени като представляващи сериозен риск за потребителите. Повечето от тези артикули са предопределени за деца и са или детски играчки и произведения, или детско облекло.

Изследването на СЕСИС и Европол демонстрира също връзката сред подправянето и други тежки закононарушения. От 2016г. до момента, правоприлагащите органи в Европейски Съюз са провели 29 огромни интервенции за битка с подправянето и пиратството, ориентирани към проведени незаконни групи, които са забъркани също в други тежки закононарушения, в това число трафик на опиати и изпиране на пари.

„ Фалшифицирането не е закононарушение без жертви. Фалшивите артикули лишават от продажбите на законния бизнес и лишават държавните управления от извънредно нужни доходи. Те носят ясни опасности за здравето и сигурността на лицата, които ги употребяват ”, разяснява изпълнителният шеф на СЕСИС Кристиан Аршамбо.

По неговите думи, взаимната работа с Европол демонстрира, че „ приходите от подправянето могат да бъдат употребявани също в поддръжка на тежката проведена престъпност ”. За цялостното превъзмогване на този проблем са нужни съгласувани интернационалните дейности на всички нива, акцентира Аршамбо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР