Подновени са проучванията на крепостта Кокалянски Урвич. Тя е наричана

...
Подновени са проучванията на крепостта Кокалянски Урвич. Тя е наричана
Коментари Харесай

НИМ поднови проучванията на "пазителката на антична Сердика"

Подновени са изследванията на крепостта Кокалянски Урвич. Тя е наричана още Железният кастел Ескумане и е била известна като пазителката на антична Сердика, оповестиха от Националния исторически музей.

Мястото е уместно за развиване на рудодобив и се употребява с тази цел от антични времена.

Още при разчистването на храстите, прорасли през последните две години, през първите дни на експедицията бяха открити две групови находки от времето на император Константин I.

От 2008 до 2015 година разкопките, които се намират покрай София, бяха финансирани от Столичната община и ръководени от екипи на доцент д–р Бони Петрунова и доцент дин Николай Овчаров.

Разкрит бе късносредновековен манастир на повърхност от 1200 кв. м - с столова, магерница, с индустриално и жилищно крило, ситуирани от юг и запад от църквата „ Св. Илия “.

Документирани бяха и голям брой монументи от по–ранните интервали на обитаване на хълма.

През тази година изследванията бяха продължени от археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей със средства, отпуснати по план от Министерството на културата, и от музея.

Урвич е ситуиран на два хълма, на към 700 м надморска височина. Единият е ограден от водите на Искър, а другият е предпазен от естествените масиви на Царичина канара, обвързвана с легендите за цар Ясен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР