Подменихме кувьозите в 22 болници в страната, сега работим за

...
Подменихме кувьозите в 22 болници в страната, сега работим за
Коментари Харесай

Лазар Радков: Искаме да използваме човешката енергия за добро

Подменихме кувьозите в 22 лечебни заведения в страната, в този момент работим за закупуването на планинска кола за спешна помощ. Искаме да използваме човешката сила за положително. Така се случва смяната.

Това съобщи пред БГНЕС Лазар Радков, основател на самодейността „ Капачки за бъдеще ”.

Капачките са чиста суровина, елементарно се събират, процесът по преправка не е сложен, доста по-лесно е да ангажираш повече хора да ги събират.

„ Всеки събира капачки на всички места. Училища, работни места, детски градини, даже затвори. Капачките се събират и се извозват до някой рециклатор, заплаща ги самата акция, а парите отиват за пазаруване на кувьози, коли за спешна помощ, здравна техника. Купуваме ги от търговци и вносители. Търговците ни дават по-ниски цени, тъй като сме благотворителна организация “, съобщи Радков.

„ От началото на 2020 година няма болница, в която най-новият кувьоз да е от предишния век. 2020 година дарихме още няколко типа инсталация на 14 лечебни заведения в 14 града, а 2021 година дарихме първата детска неонатална кола за спешна помощ отвън София в българското опазване на здравето. Следващата стъпка – работим за планинска кола за спешна помощ за избавителните формирования. Искаме да разработим още доброволчеството, да организираме почиствания, да вършим акции за залесяване, желаеме да използваме тази обществена сила. Представете си 100 000 души да вършат по едно малко положително нещо, ето по този начин се случва смяната – когато доста хора вършат положителни каузи всеки ден ”, безапелационен е Лазар.

Освен капачки, акцията в този момент се концентрира и върху пластмасовите бутилки. Призивът е – мачкайте и събирайте. Тъй като бутилките са обемни, Лазар и съидейниците му са насочили вниманието си към месечни акции за събиране на пластмасата. Очакват още с първите пролетни дни да разгласят и по какъв начин тъкмо ще се случва това.

Фокусирали са се и върху задачата най-сетне в България да има специфични планински коли за спешна помощ.

„ Ние нямаме нито медицински, нито избавителни хеликоптери. При избавителните интервенции има случаи, където няма опция да летят избавителни хеликоптери. Тогава вземат участие колите за спешна помощ. Купува се джип, той се преправя, поръчва се съоръжение. Докато нямаме хеликоптери, ще разчитаме на модифицирани коли за спешна помощ. Това е бюджетният ни вид “, изясни Радков.

„ Капачки за бъдеще ” имат над 600 доброволни пункта в над 200 обитаеми места в България. Хората могат да ги намерят във Facebook страницата на акцията, където всичко се случва с непринуден труд.

„ Ние сме една от дребното акции, където нещата се случват със 100% доброволчески труд. Правим го поради концепцията. Има хора, които подаряват за идеята. Имаме благотворителни календари и шалчета, като разноските от тях отиват за идеята “, загатна Радков.
 
Хонорар няма, а всички пари от капачки и дарения отиват за закупуване на здравна инсталация.

„ Има доста мощна наклонност в позитивна посока. Хората виждат, че нещата се случват и са транспарантни. Публикуваме доклади и всичко, което сме създали. Каузите са се потвърдили с полезността си. Хората могат да ги поддържат. Няма хонорар. 100% от парите отиват за идеята. 1/3 от средствата за подаяние идват от директни дарения на физически лица и компании “, съобщи още Радков и означи, че всяка година над 1 милион души подаряват капачки.

Спънки от страна на бюрократичната машина не е имало, само че той означи, че съществува небрежност в институциите.

„ Не е имало умишлени пречки от страна на институциите, а по-скоро неволни пречки от институциите, които не са си правили работата. Искахме една информация от Министерството на здравеопазването, къде, какви кувьози има, с цел да знам какво да даряваме, а те не желаеха да ни дадат повече информация. Граждани, институции, Неправителствени организации бранш, всички би трябвало да работим дружно “, прикани в умозаключение Лазар Радков.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР