Подложеният на натиск британски премиер Тереза Мей се очаква да

...
Подложеният на натиск британски премиер Тереза Мей се очаква да
Коментари Харесай

Тереза Мей обявява днес кога хвърля оставка

Подложеният на напън английски министър председател Тереза Мей се чака да разгласи през днешния ден по кое време ще си подаде оставката.

Мей ще се срещне с депутати от своята партия, с цел да се съгласи да се отдръпна и да разреши да бъде определен някой различен на нейно място. В няколко медии се появи информацията, че тя счита да се отдръпна от поста на водач на консерваторите след няколко седмици. Този вътрешен изборен развой най-вероятно ще стартира на 10 юни, съобщи БГНЕС.

По-рано Мей съобщи, че няма да се отдръпна от поста си, до момента в който договорката ѝ за Brexit не бъде призната от Народното събрание и даже насрочи ново гласоподаване за началото на юни, което нощес бе отсрочено.

Депутатите към този момент три пъти отхвърлиха договорката ѝ.

Очаква се Тереза Мей да разгласи новината след среща с Греъм Брейди - ръководителя на авторитетния Комитет 1922 от консервативни депутати, с който ще разиска своето политическо бъдеще, оповестиха английски медии, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Обявяването на предстоящата оставка на Мей ще даде ход на процедура по избирането на нов водач на ръководещата Консервативна партия и, надлежно, на държавното управление, който ще упорства за по-радикално съглашение за развода с Европейски Съюз, отбелязва Ройтерс. Според източник от този комитет, представен от ДПА, Мей ще разгласи оставката си евентуално на или преди 10 юни и ще остане на поста си като длъжностен министър председател до избирането на нов водач на консерваторите. Очаква се конкуренцията сред претендентите да трае към 6 седмици.

За любимец за спечелването й се сочи някогашният външен министър Борис Джонсън - най-видният последовател на Брекзит. Залозите дават 40 на 100 възможност той да я завоюва. Друг евентуален кандидат е Доминик Рааб, също последовател на Брекзит и някогашен министър по въпросите за развода с Европейски Съюз. Неговите шансове се правят оценка на 14 на 100. Други евентуални претенденти за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като възможностите на всеки от тях се правят оценка на 7 %.

По-рано Мей обещаваше да се отдръпна, откакто прокара през Народното събрание съглашението за отдръпване, което тя реализира с Европейски Съюз. То обаче на три пъти бе отхвърлено от депутатите, и то със солидни болшинства. Днес тя трябваше да показа съглашението за четвърти път в Народното събрание с някои взаимни отстъпки в него за привличане на повече депутатски гласове. Но още преди този момент реакциите против него бяха изрично негативни, което предвещаваше то още веднъж да бъде уверено отхвърлено. Последната информация е, че публикуването му се отсрочва за 3 юни.

" Премиерката изслушва своите сътрудници по отношение на проектозакона (за Брекзит) и ще продължи полемиките ", сподели нейният представител.

Очаква се Мей да остане на поста си по време на идното държавно посещаване на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп при започване на юни. Той идва по нейна отдавнашна покана, оповестява организация Прес Асошиейшън, представена от ДПА.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР