Категории: 46 Източници: 56

Подкуп е бил предложен на новия шеф на Българската Агенция ...

Подкуп е бил предложен на новия шеф на Българската Агенция

Разследване на bTV: Предлагат подкуп на шефа на БАБХ


Подкуп е бил препоръчан на новия началник на Българската Агенция по сигурност на храните. Информацията показа пред журналиста на bTV Марин Николов самият той, както и заместник–министър на земеделието. Подаден е сигнал към проверяващите органи.

Случаят е от 19 януари, а сигналът е подаден в Държавната организация за национална сигурност, споделя заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Малко откакто на „ Капитан Андреево “ стартира инспекция на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към неотдавна назначения началник на БАБХ – проф. Христо Даскалов.

„ Проф. Даскалов беше поканен на диалог. По време на диалога му беше препоръчан рушвет, с цел да може да си замълчи, да не прави инспекции, да остави нещата както са си. Г-н Даскалов учтиво споделя, че ние би трябвало да си свършим отговорностите, а съответното лице му вади една директория със сума. Проф. Даскалов, несъмнено вежливо я отклонява, след което незабавно отидохме в съответната работа за сходен жанр интервенция “, споделя заместник- министърът на земеделието, храните и горите Иван Христанов.

От януари проф. Даскалов е под наблюдаване от ДАНС, ако получи нова оферта, добавя Христанов. Без да назове името на индивида с предлагането, за случая удостоверява и самият той.

Директорът на БАБХ разказа пред bTV по какъв начин наподобява, предложилият му рушвет: „ Нормален човек, човек, който мен ме познава от 25 години бих споделил. Това беше комисионер, който веднъж ми звъня, повторно ми звъня да си поговорим, тъй като той е личност с доста дълъг административен стаж в тази страна “.

А по какъв начин се управлява вносът на храни през „ Капитан Андреево “, разяснява началникът на кабинета на премиера през април.

„ Потресаващи! Години наред там контролът се дели с частни компании. Те прибират таксите в по-голямата част за себе си. В същото време в помещение за обзор на животни очевидно последните години там не е стъпвало и едно животно “, споделя Лена Бориславова.

Засега няма доказателства дали и на кого тъкмо е посредничил индивидът, разказан в сигнала до ДАНС за рушвет към шефа на Агенцията по храните.

За контрола на Капитан Андреево над храните от Турция, за бизнеса на компаниите наематели в пункта и техните конфликти с страната, гледайте на следващия ден в следствие на Марин Николов в предаването " 120 минути " по bTV.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!

Източник: btvnovinite.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg