Подкрепяното от ООН правителство в Либия обяви, че 21 души

...
Подкрепяното от ООН правителство в Либия обяви, че 21 души
Коментари Харесай

Боевете в Либия взеха десетки жертви: бунтовниците настъпват към столицата Триполи

Подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление в Либия разгласи, че 21 души са били убити, а 27 ранени в боеве покрай столицата Триполи. Сред убитите е доктор от Червения полумесец. Бунтовническите сили оповестиха, че са изгубили 14 бойци.
 Съединени американски щати и Индия изтеглиха войски от Либия поради възходящото напрежение в страната
Американският държавен секретар Майк Помпео прикани за неотложно преустановяване на боевете и за започването на договаряния. В изказване той акцентира, че Съединени американски щати са " надълбоко разтревожени за боевете покрай Триполи ".

Бунтовническите сили под командването на ген. Халифа Хафтар напредват от изток за да завладяват Триполи. Министър-председателят Фаиз Сарадж го упрекна в опит за прелом и разгласи, че бунтовниците ще бъдат посрещнати с оръжие.

По-рано Организация на обединените нации прикани за двучасово помирение, с цел да може жертвите да бъдат изнесени, а цивилните - евакуирани, само че борбата продължи.

Международните сили започнаха евакуация на чиновниците си от Либия поради утежняването на обстановката. Индия и Италия напущат Либия. Организация на обединените нации също изтегля чиновниците си, за които не е наложително да останат в страната.

Либия е разкъсвана от принуждение и политическа неустойчивост от дългогодишното ръководство на Муамар Кадафи до момента. Той беше свален от власт и погубен през 2011 година

От четвъртък насам Либийската национална войска на ген. Хафтар извърши неведнъж офанзиви на юг и на запад от столицата. Тя разгласи, че е направила въздушни удари в неделя, откакто държавните сили ги удариха, още веднъж по въздух, в събота.

Боевете не престават към противоречивата територия на интернационалното летище южно от столицата. Ген. Хафтар по-рано разгласи, че са го завладяли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР