Подкрепяните от САЩ милиции издигнаха днес следобед флага си на

...
Подкрепяните от САЩ милиции издигнаха днес следобед флага си на
Коментари Харесай

ДЖИХАДИСТИТЕ СА ПРОГОНЕНИ! Ракка падна!

Подкрепяните от Съединени американски щати милиции издигнаха през днешния ден следобяд флага си на стадиона в град Ракка, който се бе трансформирал в последната цитадела на "Даеш ", съобщи Ройтерс.

Така приключи 4-месечната борба за "столицата " на джихадистите.

Градът бе високомерен от Сирийските демократични сили (СДС) - съюз от арабски и кюрдски милиции. Бойците му започнаха да разчистват стадиона в Ракка от мини. Те търсят вероятно укриващи се там терористи.

Ракка към този момент е напълно прочистен от "Даеш ", оповестиха от Сирийската обсерватория за човешки права.

Падането на града, където "Даеш " провежда всеобщи паради след завладяването му през 2014 година, е знак на наближаващия завършек на джихадистите, отбелязва Ройтерс. Оттам групировката планираше офанзивите си зад граница.

Съюз на демократичните сили водеха борба за Ракка, подкрепяни от предвожданата от Съединени американски щати коалиция.

Очевидци съобщаватза Ройтерс, че по улиците на града бойците от Съюз на демократичните сили чествали с локалните поданици и скандирали разнообразни лозунги.

Издигнатите на стадиона и на други места в Ракка флагове са с жълт декор и алената емблема на кюрдските Отряди за национална самоотбрана (ОНС) - най-силната милиция в състава на Съюз на демократичните сили.

Полк. Райън Дилън - представителят на интернационалната коалиция, съобщи, че в следените до неотдавна от "Даеш " региони сигурно са останали замаскирани бомби и други експлозиви.

"Даеш " изгуби обилни територии в Ирак и Сирия тази година, в това число най-голямата си и най-ценна цитадела - Мосул. В Сирия групировката бе изтикана в тясна линия в долината на река Ефрат и обкръжаващата я пустиня.

Съюз на демократичните сили превзеха Националната болница в Ракка след яростни борби нощес, съобщи представителят им Мустафа Бали. В болничното заведение били премахнати 22-ма задгранични бойци на "Даеш ".

От Ракка са се отдръпнали локални бойци на "Даеш ", като за последната борба за стадиона са оставени единствено 300 доброволци от чужбина, настояват източници от Съюз на демократичните сили. Заключителната атака на подкрепяните от Съединени американски щати посредством въздушни удари милиции стартира в неделя.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР