Подкрепяните от Иран йеменски шиитски бунтовници хуси поеха отговорността за

...
Подкрепяните от Иран йеменски шиитски бунтовници хуси поеха отговорността за
Коментари Харесай

Хусите са атакували и повредили тежко гръцки кораб в Червено море

Подкрепяните от Иран йеменски шиитски бунтовници хуси поеха отговорността за нахлуване с дребен кораб и ракети против гръцки товарен транспортен съд, получил пробойна и бедстващ в Червено море край пристанище Ходейда в Йемен, оповестиха организациите.

Според хусите плавателният съд, който се споделя " Тютър " (Tutor) и се употребява за транспорт на въглища, е с тежки повреди и може да потъне. Бунтовниците, които управляват столицата Сана и най-гъсто обитаемоте региони в Йемен, обявиха, че са атакували кораба с надводен морски дрон, безпилотни летателни апарати и балистични ракети.

През ноември хусите започнаха да правят набези против интернационалното мореплаване в района на Червено море в символ на взаимност с палестинците във войната сред Израел и " Хамас ". Равносметката от нападенията им е един потънал кораб, един отвлечен транспортен съд и трима убити моряци.

Според Британската организация за морско комерсиално мореплаване, която работи като канал за връзка сред фирмите оператори на корабите и военните и силите за сигурност, " Тютър ", който плава под либерийски байрак, е с пробойна, през която в него е влиза вода, а екипажът му е изгубил ръководство над него. Причината съгласно Организацията са понесени вреди в машинното поделение.

По нейни данни дребен кораб с бял цвят се е блъснал в задната част на кораба, след което " Тютър " е бил изумен по въздух от " незнаен снаряд ".

" Бил е ударен два пъти по въздух и вода. Няма данни за потърпевши ", сподели пред Ройтерс поискал анонимност представител на гръцко министерство. Корабът е плавал към Индия.

" Тютър " е бил претрупан на 18 май на пристанище Уст-Луга в Русия и е бил разтоварен на 9 юни в Порт Саид, Египет, сочат данни на Лондонската стокова борса. Следващото предназначение е било йорданското пристанище Акаба.

Нападението удостовери и Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати (СЕНТКОМ). Оттам допълват, че по кораба в действителност има тежки провали и се цялостни с вода, вследствие на пробойна в машинното поделение, и удостоверяват, че плавателният съд е бил в Русия.

СЕНТКОМ уточни, че за последните 24 часа силите му са унищожили три установки за изстрелване на противокорабни крилати ракети в региони, следени от хусите, както и изстрелян от тези зони безпилотен летателен уред.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР