Подкрепяните от Иран хуси изстрелват дронове и ракети срещу международни

...
Подкрепяните от Иран хуси изстрелват дронове и ракети срещу международни
Коментари Харесай

Хусите: Корабите, които влизат в йеменски води, трябва да получат разрешение

Подкрепяните от Иран хуси изстрелват дронове и ракети против интернационалните търговски плавателни съдове в Аденския залив от средата на ноември, като настояват, че работят в символ на взаимност с палестинците против израелската атака в линията Газа.

Почти всекидневните офанзиви принудиха фирмите да търсят дълги и скъпи заобиколни направления, разпалвайки безпокойствие, че войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " може да дестабилизира целия регион на Близкия изток.

Съединени американски щати и Англия бомбардираха цели на йеменските бунтовници хуси в отговор на тези набези.

Териториалните води, наранени от новата заповед, се простират на половина във вътрешността в необятния към 20 километра проток Баб ал Мандеб, тясното устие на Червено море, през което минава към 15 % от международния корабен трафик на път за или от Суецкия канал.

Военният представител на хусите Яхия Сариа съобщи в понеделник, че бунтовниците са атакували " израелския транспортен съд " Ем Ес Си Скай " в Арабско море.

" Военноморските сили на йеменските въоръжени сили направиха атакуваща интервенция против израелския транспортен съд " Ем Ес Си Скай " в Арабско море с няколко противокорабни ракети и нанесоха прецизни и директни провали (на морския съд) ", уточни в телевизионно послание представителят, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Същевременно контейнеровоз, плаващ под либерийски байрак, е бил нападнат край крайбрежията на Йемен. За това заяви в понеделник английската компания за морска сигурност " Амбри ", като добави, че плавателният съд е бил регистриран като ръководен от израелска компания, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Ден по-рано, в неделя, Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати (СЕНТКОМ) удостовери потъването в Червено море на кораба " Рубимар ", който е благосъстоятелност на Англия и бе нападнат от йеменските бунтовници хуси предишния месец, съобщи Ройтерс, като се базира на техен пост в платформата " Екс ".

 

Снимка, публикувана през днешния ден от Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати (СЕНТКОМ), показваща потъналия в Червено море транспортен съд " Рубимар "
Снимка: СЕНТКОМ посредством АП/БТА

Агенцията отбелязва, че СЕНТКОМ повтаря предизвестието на интернационално приетото държавно управление на Йемен, че товарът на потъналия транспортен съд, пренасящ тор от амониев нитрат, основава риск за морската екосистема в региона.

Потъналият транспортен съд за насипни товари също по този начин " съставлява риск от подводен конфликт за други кораби, преминаващи през натоварените морски линии на корабоплавателния път ", се споделя в изказването на СЕНТКОМ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР