Подкрепяни от САЩ кюрдски бойци казват, че битките с племена в Източна Сирия, които са убили десетки, са приключили

...
Подкрепяни от САЩ сирийски сили обявиха операциите си в Източна
Коментари Харесай

Подкрепяни от САЩ сирийски сили обявиха операциите си в Източна Сирия за завършени след почти две седмици битки с представители на местните племена доведоха до смъртта на десетки хора

От Асошиейтед прес, 8 септември 2023 г., 11:29 ч. Сирийските сили обявиха операциите си в източна Сирия за завършени в петък след почти две седмици битки с представители на местните племена, довели до смъртта на десетки хора.

Сирийските демократични сили казаха, че боевете са приключили с отвоюването на райони в провинция Дейр ел Зур, които кюрдските сили са загубили по време на битките, предизвикани от милицията арест на съперничещ, подкрепян от САЩ командир.

Сблъсъците бяха сред най-лошите през последните години в региона по границата с Ирак, където стотици американски войници са базирани от 2015 г., за да помагат в битката срещу Групировка "Ислямска държава".

Мнозина се страхуваха, че боевете между съперничещите сирийски милиции, които избухнаха на 27 август, ще повлияят на усилията за борба с ИД. По-рано тази седмица SDF поеха контрола над областите, които загубиха по време на последните сблъсъци.

SDF каза, че боевете са оставили мъртви 25 от техните бойци в допълнение към 29 членове на съперничещи групи и племенни въоръжени лица. Той каза, че девет цивилни също са били убити и обвини правителствените сили, че са помогнали за подстрекаване на насилието. Водените от кюрдите сили съобщиха, че са заловили 21 бойци.

По-рано в петък SDF казаха, че техните бойци са задържали високопоставен служител на групировката "Ислямска държава", който е отговарял за финансиране и въоръжаване на спящи клетки.

Въпреки поражението на групировката "Ислямска държава" в Сирия през март 2019 г., спящите клетки на ИД все още извършват смъртоносни атаки в Сирия и в съседен Ирак. Екстремистите веднъж контролираха обширни райони и обявиха халифат в двете страни.

SDF каза, че членовете на нейните милиции, с подкрепата на ръководената от САЩ коалиция срещу исляма Държавна група и Групата за борба с тероризма в района на Кюрдистан в Ирак задържаха старши финансист на ИД Абдул-Гафур Табер ал-Диаб, известен също като Абу Амир.

Той беше задържан в четвъртък в северния сирийски град Ракка, който някога се смяташе за столица на екстремистите, според SDF.

„Той беше отговорен за финансирането на терористичните клетки на ISIS и техните терористични актове в региона, доставяйки им оръжия“, каза милицията в кратко изявление.

В други части на Сирия стотици хора участваха в антиправителствени протести в южния град Свейда, събаряйки снимки на президента Башар Асад от държавна институция. Демонстрациите бяха предизвикани от влошаващите се условия на живот и инфлацията, която нарасна след решението на Асад миналия месец да удвои заплатите и пенсиите в публичния сектор.

Протестите в провинция Свейда, където друзите представляват по-голямата част от населението, сега са в третата си седмица. Нарастващата инфлация и спираловидната икономика на раздираната от война страна първоначално доведоха до демонстрациите, но бързо преминаха към демонстранти, призоваващи за падането на правителството на Асад.

Провинция Швейда до голяма степен избягва битките от 12-годишната гражданска война в Сирия, която уби половин милион души, рани стотици хиляди и остави части от страната разрушени. Конфликтът е разселил половината от предвоенното население на Сирия от 23 милиона, включително повече от 5 милиона, които са бежанци извън страната.

Друзите, последователи на издънка от 10 век на шиитския ислям, съставляват около 5% от предвоенното население на Сирия и са разделени между поддръжници и противници на президента Башар Асад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР