Подкрепяната от руската държава енергийна компания Газпром е готова да

...
Подкрепяната от руската държава енергийна компания Газпром е готова да
Коментари Харесай

Газпром с рекордни печалби

Подкрепяната от съветската страна енергийна компания " Газпром " е подготвена да изплати на Кремъл 2,5 милиарда рубли, откакто означи рекордни облаги.

Компанията регистрира чиста облага от 2,5 милиарда рубли за първите шест месеца на тази година. Цените на петрола и газа се покачиха през този интервал, тласкани нагоре от опасенията за доставките след нахлуването на Русия в Украйна.

Кремъл има 49,3% от Газпром и ще взе участие в изплащането на 1,21 милиарда рубли, откакто управителният съвет предложи на вложителите погашение на 51,03 рубли на елементарна акция. Решението ще бъде показано на акционерите на изключително общо заседание на 30 септември.

Дивидентът съставлява крах в напъните на Запада да задуши съветската стопанска система посредством наказания. Обединеното кралство и Европа също започнаха ограничения за последователно преустановяване на вноса на съветски петрол и газ, с цел да предотвратят финансирането на режима на Владимир Путин от страна на Запада. Вместо това обаче Русия усили износа на нефт за Азия, а цените на газа се покачиха в отговор на намаляването на доставките от " Газпром " за Европа.

Заместник-изпълнителният шеф на " Газпром " Фамил Садигов съобщи: " Въпреки натиска на глобите и неподходящата външна среда, Групата Газпром регистрира рекордни доходи и чиста облага по МСФО през първата половина на 2022 година, като в същото време понижи чистия дълг и ливъриджа до най-малко. "

Изплащането следва решението от юни да се анулира годишният дял на Газпром за първи път от 1998 година насам. Решението докара до спад на акциите на компанията с близо 30% за един ден.

Решението за дивидентите идва в миг, когато енергийните компании и политиците са изправени пред нервно очакване да схванат дали Русия ще включи още веднъж доставките на газ по газопровода " Северен поток 1 " за Европа.

Русия заяви, че е спряла подаването на газ по газопровода в Балтийско море от 5 ч. сутринта в сряда за три дни, с цел да извърши ремонт.

През последните месеци " Газпром " понижи добива на газ до най-ниското равнище от 2008 година насам. През юли потокът беше спрян за 10 дни за планова поддръжка, само че единствено на 20% от потенциала на фона на спор за невъзможността да се върне съоръжение заради наложените на Русия наказания.

Нов скандал назря, когато основният изпълнителен шеф на " Газпром " Алексей Милър съобщи, че " Сименс Енерджи " не е в положение да извърши постоянна поддръжка на оборудването за газопровода " Северен поток 1 ".

Ръководителят на съветския енергиен колос също по този начин съобщи, че главната поддръжка на оборудването на " Северен поток 1 " не е допустима поради западните наказания, заяви осведомителната организация Интерфакс.

Тази седмица един от най-големите френски снабдители на газ, Engie, съобщи, че Газпром ще понижи в допълнение доставките за компанията заради противоречие с използването на някои контракти. От началото на войната " Газпром " към този момент доста понижи доставките за Engie, която има 9% дял в " Северен поток 1 ".

В сряда разногласието ескалира, като съветската компания се приготви да спре всички доставки за френския си реализатор от 1 септември, базирайки се на изчезнали заплащания.

Газпром съобщи, че решението за прекъсване на доставките на газ за Engie се дължи на обстоятелството, че френската компания не е платила напълно доставките на газ за юли. Приема се, че Engie е приспаднала от заплащането " отплата " за спада в доставките на газ през последните седмици.

Европейските държавни управления упрекнаха Путин, че е употребявал доставките на газ по време на спора в Украйна. Москва отхвърля това и показва механически аргументи за спирането на доставките.

Европейската комисия изследва опциите за незабавна интервенция на пазарите на газ на едро на фона на опасенията от внезапно повишаване на сметките и спирания на електрозахранването тази зима.

Европейските страни приблизително надвишават задачите за предпазване на газ, избрани от Европейски Съюз преди началото на зимата. В европейските складове се съхраняват към 84 милиарда куб. м природен газ, което е повече от задачата от 65 милиарда куб. м, избрана за 1 септември, и покрай задачата от 88 милиарда куб. м, избрана за ноември.

Франция, Полша, Италия и Чешката република към този момент са постигнали задачата за ноември, до момента в който Латвия е единствената страна, която изостава от задачата си за септември, оповестиха от консултантската компания Aurora.

Най-много място за предпазване остава в Германия - 2,6 милиарда куб. м, защото тя има по-високи цели и големи уреди за предпазване. /БГНЕС, The Guardian
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР