Подкрепяме дебатa за нуждата от защита на правата на пострадали

...
Подкрепяме дебатa за нуждата от защита на правата на пострадали
Коментари Харесай

ВКС: Подкрепяме дебатa за нуждата от защита на правата на пострадали от престъпление

Подкрепяме дебатa за потребността от отбрана на правата на потърпевши от закононарушение, заяви председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова пред публицисти след съвещание на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

По думите ѝ могат да бъдат планувани доста други законодателни решения, с изключение на препоръчаните в този момент в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашно принуждение, които фактически да подсигуряват правата на жертвите на закононарушения, освен от домашно принуждение, а въобще на потърпевшите.

Във връзка със случая от Стара Загора, при който правосъден състав постанови, че нападателят на 18-годишната Дебора не може да бъде арестуван, Галина Захарова сподели, че съдията е длъжен без значение и суверенно да прави оценка доказателствените материали по делото и да се произнася по вътрешно разбиране, което почива на откритите по делото обстоятелства и на законовите разпореждания. Тя напомни, че разглеждането на делото занапред следва.

Председателят на Върховен касационен съд означи, че необоснована и повишена рецензия към правосъдния състав би могла да има негативни последствия върху независимостта на съда. 

Захарова разяснява, че няма европейски стандарт, при който съдията да изяснява пред обществеността наличието на постановения от него акт, а това обвързване се разпорежда или на административния началник, или на чиновници на съда.

В една такава обстановка е належащо хора, които не са ангажирани с директната правораздавателна активност, да дадат нужната информация, уточни Галина Захарова и разяснява, че съгласно нея правосъдният състав се е опитал да показа основанията за решението си. В това държание може да съзрем отговорност и почитание, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР