Подкрепям протеста на културните дейци, аз съм на тяхна страна.

...
Подкрепям протеста на културните дейци, аз съм на тяхна страна.
Коментари Харесай

Министър Кръстев подкрепи протеста на културните дейци: Културата е част от националната сигурност на страната

Подкрепям митинга на културните дейци, аз съм на тяхна страна. Позицията на министър е краткотрайна, към 40 година работя в бранш " Култура ". Никога не съм очаквал, че е чак толкоз сложен. Това съобщи министърът на културата в ефира на Българска национална телевизия. 

Опитваме да подкрепим бранша. Всичко това, което през последните години е разместено. Опитваме да създадем ясни правила и закони. Секторът е недофинансиран от много време, казза още министърът на културата.  

Проведохме срещи с всички, които работят в бранш " Култура ". Искаме да идентифираме проблемите, да ги изчистин. След това да работим за подобряването на бранша. В диалозите постоянно става дума за пари. Културата, изкуството е скъпо наслаждение. То изисква избрани средства. Проблемът не е в средстават, а по какъв метод ще дойдат при нас и по какъв начин ще ги позлваме за основаване на по-добър културен артикул. Тук е равнищата, която би трябвало да разкопаем, уточни министър Кръстев. 

По думите му Министерство на културата е прибирало много средства, тъй като не са имали точни и ясни планове, по които тези средства да бъдат разходвани. Министърът на културата съобщи, че бюджетът за просвета за 2024г. ще бъде досста по-добър от предходния. 

" Всички разбираме смисъла на този бранш. Искаме да проработи добре и да бъде гарантиран. Искаме повече средствата, само че не желая да приказвам с числа. Трябва да подготвим системата да работи добре - ясни планове, добре написана законова рамка. Има доста низши, които би трябвало да почистим, да ги отворим и да влезем в тях. Министертсвото работи с цел да усъвършенства процеса в бранш " Култура ", означи.

Според министъра фокусът е ориентиран към Национален фонд " Култира ". " Той би трябвало да бъде донор за средства, планове, които са отвън полтиката на Министерство на културата. Там има проблеми, които се опитваме да ги решим с корекция на Закона за протекция и развиване на културата. Въз основа на закона ще променим правилниците и наредбите. Това е правна активност. Никога не съм очаквал, че толкоз мъчно се написа закон. Важно е да напишем това изречение, което работи добре, което не се чете по разнообразни способи от разлчините хора. Променяме наредбата за избор на директорски съвет и за избор на шеф ", изясни още министър Кръстев.  

Един билет в спектакъл би трябвало да коства от порядъка на 100-150 лева Вярвате ли, че има хора, които могат да вършат това постоянно. Потребата на просвета е съсредоточена в малко елементи на страната. Тя би трябвало да откри консуматори и в останалите елементи, счита още министърът. 

Той бе безапелационен, че ще работи за увеличение на заплатие на заетите в бранш " Култура ". " Материалната база е в окаяно положение. Бях на много места с цел да погледна тъкмо материалната база. Има неповторими места, които просто " ми падна капата ". Тази активност също би трябвало да се подреди. Необходими са над 500 млн. лева Трябва да създадем доста стройна стратегия ", безапелационен бе Кръстев. 

Културата е част от националната сигурност на страната. Затова държавното управление обръща необхдоимото внимание на бранша, сподели в умозаключение министър Кръстев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР