Подкрепям идеята да има 500 лв. допълнителен данък за коли

...
Подкрепям идеята да има 500 лв. допълнителен данък за коли
Коментари Харесай

Министър Попов: Подкрепям идеята да има 500 лева допълнителен данък за коли втора употреба

Подкрепям концепцията да има 500 лева спомагателен налог за коли втора ръка. Това сподели в ефира на министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

„ Българският авто парк е доста стар, нерешителен и замърсяващ и ние сме се трансформирали в бунището на старите коли на Европейски Съюз. Това не е обикновено “, означи министърът.

Относно мръсния въздух, Юлиян Попов съобщи, че В България досега тази година няма град, който да е превишил допустимите правила по отношение на европейските стандарти. „ Преди време страната ни беше в наказателна процедура, даже имаше и дело против нас, което спечелихме ". Той заяви, че обитаемоте места с най-мръсен въздух у нас са Никопол, един квартал на Пловдив и Русе, уточни Юлиян Попов. 

Във връзка с отлагането на санкциите за влизане на остарели коли в центъра на София, той уточни, че всяка една сходна комплицирана система се вкарва на стъпки. 

„ Винаги има нещо, което не работи, или има потребност от интервал, в който хората да свикнат и не би трябвало да бъдат глобявани “, разяснява министър Попов.

„ Тази възбрана няма да реши казусът с въздуха в столицата, само че ще способства малко. Проблемът във въздуха както в София, по този начин и в другите градове е сложен. Основният фактор е отоплението на твърди горива “, съобщи той.

Според министър Попов страната е била добре готова, само че обстановката е била рискова, когато падна огромният сняг в страната. „ Комбинацията беше от няколко фактора – доста тежък и влажен сняг, който се изсипа доста бързо, имаше невиждан мощен вятър в ниските елементи на страната, което докара до огромни преспи. Такива рискови комбинации ще следим евентуално все по-често “, изясни още той.

„ Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и на практика. Във Франция, когато се строи път, се прави със сюжет за повдигане на световната температура с 4 градуса. Вдигането на световната температура с 4 градуса не значи, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а значи, че ще има доста повече рискови феномени – доста повече горещи дни и доста по-големи наводнения “, изясни министър Попов.

Той призна, че не сме готови за тези рискови феномени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР