Подкрепилите връщането на хартиените бюлетини в 48-ото Народно събрание не

...
Подкрепилите връщането на хартиените бюлетини в 48-ото Народно събрание не
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Няма аргументи за връщането на хартиената бюлетина

Подкрепилите връщането на хартиените бюлетини в 48-ото Народно заседание не са показали действителни причини за гласуването си.

Това съобщи депутатът от “Демократична България ” Божидар Божанов в ефира на NOVA. Според министъра на електронното ръководство в кабинета “Петков ” няма нито един образец за операция при машинния избор до момента. 

Посочените от Българска социалистическа партия случаи на известие “Дневникът е фалшифициран ” при машинно гласоподаване в действителност са доказателство, че системата е предпазена от злоупотреби. Божанов изясни, че сходен надпис се появява при разменени или дефектни флашки. “Ако някой извади флашката и вкара друга флашка, ще излезе тъкмо това известие, което е отбрана от операции ”, посочи Божанов. 

Относно достъпността на вота националният представител от “Демократична България ” напомни екзитполовете на “Маркет Линкс ” и Gallup от последните четири парламентарни избори. Данните демонстрират, че при напълно машинния избор от юли 2021-а година по-висок % възрастни хора са дали своят вот спрямо изборите през април при налични хартиени бюлетини. Вчера от парламентарната естрада Божанов окачестви за обидно изказванието, че машинното гласоподаване плаши възрастните хора. “Отливът на гласоподаватели не е поради машините, а поради поредицата неуспехи да се образува държавно управление в Народното събрание. Това е рецензия към политическата класа, а не към машините ”, добави той през днешния ден.

Според депутата гласуването с хартия ще ни върне към доста проблеми в изборния ден и изборната нощ. Целенасоченото инвалидиране на бюлетини, неволните неточности при изтъкване на преференция и хилядите подправени протоколи биха намалили доверието в изборния развой. Божанов поддържа тезата си с образец за видеоклип от заседание на ГЕРБ, в който се дават указания по какъв начин членове на секционна комисия да създадат една бюлетина невалидна, давайки преимущество на изпратилата ги партия. Той подсети, че таман машинното гласоподаване е помогнало броят на невалидните бюлетини да спадне от 80 000 на практика до нула.

Божанов има вяра, че предлагането на “Демократична България ” за основаване на преброителни центрове би трябвало да срещне поддръжка от тези, които желаят по-честен избор. Това би дало гаранции за по-адекватно броене на хартиените бюлетини пред камери в районните изборни комисии. Идеята е то да се реализира от хора, които не са били ангажирани с изморителния 14-часов избирателен развой преди този момент.

На въпрос за военната помощ за Украйна и модернизирането на българската войска Божанов напомни, че признатото през седмицата парламентарно решение задължава Министерския съвет да го извърши. От изпълнителната власт ще зависи постигането на съответно двустранно съглашение, което да ни подсигурява съвременно превъоръжаване. “Ние сега сме музей на остаряло съветско въоръжение. Надявам се Министерският съвет да извърши деликатно поръката на Народното събрание и да вземем по-модерно оръжие ”, съобщи Божанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР