Подкрепено от ООН разследване на нарушенията на човешките права в

...
Подкрепено от ООН разследване на нарушенията на човешките права в
Коментари Харесай

Подкрепяното от ООН разследване на злоупотребите в Етиопия е на път да приключи. Никой не е поискал то да продължи

Подкрепено от Организация на обединените нации следствие на нарушаванията на човешките права в Етиопия наближава крайната си дата и никой не е изискал следствието да продължи

От ДЖЕЙМИ КИЙТЪН Асошиейтед прес и РОДНИ МУХУМУЗА Асошиейтед прес 4 октомври 2023 година, 11:11 AM Тиопия е на път да изтече, откакто нито една страна не пристъпи напред, с цел да изиска удължение, макар многократните предизвестия, че сериозните нарушавания не престават съвсем година след прекратяването на огъня постави завършек на кървава революция в източноафриканската страна.

Докато Европейският съюз водеше диалози по въпроса, в последна сметка не беше показана резолюция за удължение на мандата на самостоятелната интернационална комисия от специалисти по правата на индивида по отношение на Етиопия преди приключването на крайния период в сряда в Съвета по правата на индивида в Женева. изтича този месец.

Във вторник специалистите на комисията приканиха съвета да удължи следствието, предупреждавайки, че жестокостите не престават в Тиграй, най-северната провинция на Етиопия, наранена от войната.

Експертите споделят, че еритрейски войски, съюзени с армията на Етиопия, към момента изнасилват дами и ги подлагат на полово иго в елементи от Тиграй. Те също цитираха известия за извънсъдебни убийства и всеобщи арестувания на фона на нови борби в Амхара, вторият по население щат на Етиопия,

„ Има доста действителен и непосреден риск, че обстановката ще се утежни още повече и интернационалната общественост е длъжна да подсигурява, че следствията не престават, с цел да може да се обърне внимание на нарушаванията на правата на индивида и да се избегнат най-лошите нещастия “, сподели членът на комисията Стивън Ратнър.

Европейските страни преди този момент поддържаха следствието като средство за обезпечаване на отговорност за военни закононарушения, осъществени по време на двегодишната революция в Тиграй.

Етиопия от дълго време се опълчва на комисията, като не разрешава на нейни специалисти да организират следствия в Етиопия и я подлага на критика като политически стимулирана. В резултат на това беше принудена да работи отдалечено, от офис в Уганда.

Комисията беше основана през декември 2021 година след взаимен отчет на Организация на обединените нации и Етиопия Държавната комисия по правата на индивида предложи спомагателни самостоятелни следствия на злоупотреби. Оттогава той разгласява два пълнометражни отчета.

Той заключи, че всички страни са направили злоупотреби по време на войната с Тиграй, някои от тях представляващи военни закононарушения. Първият му отчет упрекна държавното управление на Етиопия, че употребява глада като оръжие за война, като лимитира достъпа на помощ до района, до момента в който бунтовниците го държат.

Във втория им отчет, оповестен предишния месец, специалистите на комисията споделиха, че националният развой на преходно правораздаване, стартират от Етиопия, „ не дава отговор доста “ на африканските и интернационалните стандарти.

Във вторник Европейският съюз разгласи Пакет от помощ от 650 милиона евро (680 милиона долара) за Етиопия, първата стъпка на блока към нормализиране на връзките със страната макар предходните претенции за отчетност първо.

Дипломат от страна от Европейски Съюз призна, че блокът се е съгласил да не показва резолюция и прикани държавното управление на Етиопия да сътвори „ постоянни, самостоятелни, безпристрастни и транспарантни “ механизми за поощряване на преходното правораздаване в светлината на „ изключителната тежест на закононарушенията “ и нарушавания на правата в Етиопия.

„ Очакваме бърз и осезателен прогрес през идващите месеци “, сподели дипломатът, говорейки при изискване за анонимност, с цел да обсъдим тематиката. „ Липсата на прогрес може да заплаши продължаващото последователно нормализиране на връзките сред Европейски Съюз и Етиопия. “

Критиците осъдиха бездействието на 47-членния съвет на страните.

Летисия Бадер, шеф на Африканския рог в Human Rights Watch, сподели, че неподновяването на мандата всъщност разрешава на Етиопия да отпадне от дневния ред на съвета и се равнява на „ остро обвиняване против декларирания ангажимент на Европейски Съюз към справедливостта. “

„ Това е още един удар върху безбройните жертви на отвратителни закононарушения, които се довериха на тези процеси “, добави тя.

Проучването на Организация на обединените нации беше последното огромно без значение следствие на войната с Тиграй, която умъртви стотици хиляди и беше белязана от кланета, всеобщи изнасилвания и мъчения.

През юни Африканският съюз безшумно се отхвърли от личното си следствие на жестокостите на войната след необятно лобиране от страна на Етиопия - която ускори личните си вътрешни старания за преходно правораздаване след прекратяването на огъня.

___

Мухумуза заяви от Кампала, Уганда.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР