Подкрепена от траен икономически растеж, заетостта в ЕС е продължила

...
Подкрепена от траен икономически растеж, заетостта в ЕС е продължила
Коментари Харесай

Заетостта в ЕС продължава да се увеличава, сочи доклад на ЕК


Подкрепена от дълготраен стопански напредък, заетостта в Европейски Съюз е траяла да нараства по-силно от предстоящото през третото тримесечие на 2017 година, а безработицата е спаднала още повече. Това сочи най-новият тримесечен обзор на заетостта и общественото развиване в Европа, показан от Европейската комисия.

Заетостта в Европейски Съюз е повишена с 1,7 на 100 по отношение на година по-рано. Това значи, че още 4 милиона души (2,7 милиона от тях - в еврозоната) са почнали работа. Постоянните работни места и заетостта на цялостно работно време са съдействали най-вече за това нарастване.

Между третото тримесечие на 2016 година и 2017 година броят на наетите на работа с непрекъснати контракти е повишен с 2,8 милиона души. Това нарастване е три пъти по-голямо от нарастването на броя на краткотрайните контракти (900 000). Броят на работещите на цялостно работно време е повишен с към 3 милиона души до 181 милиона души, а броят на работещите на ненапълно работно време се е нараснал с към 300 000 - до 42,7 милиона души.

Равнището на претовареност във възрастовата група 20-64 години в Европейски Съюз се усилва непрекъснато през последните три години, като през третото тримесечие на 2017 година е било най-високото до момента - 72,3 на 100.

Въпреки това се резервират огромни разлики сред обособените страни в Европейски Съюз. Равнищата на претовареност са от 58 на 100 в Гърция до 82 на 100 в Швеция. Докладът демонстрира, че безработицата в Европейски Съюз се движи трайно към нивата отпреди рецесията. Броят на безработните е намалял с към 8,6 милиона души спрямо върховите стойности на безработицата през април 2013 година, като е останал под 18 милиона души през декември 2017 година. Това е най-ниското ниво от ноември 2008 година.

Други данни за трудовия пазар в тримесечния обзор също удостоверяват подобряването на положението на стопанската система на Европейски Съюз.

Производителността на труда в Европейски Съюз се е повишила с 0,8 на 100 по отношение на третото тримесечие на 2016 година. Досега най-голямо нарастване е регистрирано в Латвия, Литва, Полша и Румъния (3 на 100 или повече на годишна основа).

Финансовото състояние на семействата в Европейски Съюз е траяло да се усъвършенства, като скоростта на повишаване е била към 1,5 на 100 на годишна основа. Основната причина за това е било нарастването на приходите от труд. В съвсем всички страни в Европейски Съюз през годината до първата половина на 2017 година е следено продължаващо повишаване на приходите на семействата.

Въпреки това в някои страни, изключително в Хърватия, Гърция, Италия, Португалия и Испания, както и в Холандия, брутният наличен приход на семействата към момента е бил под нивата от 2008 година.

Търсенето и дефицитът на работна ръка са траяли да се покачват. Делът на свободните работни места в Европейски Съюз е достигнал 2 на 100 през третото тримесечие на 2017 година.

Делът на свободните работни места е бил по-висок в региона на услугите, в сравнение с в индустрията и строителството. Недостигът на работна ръка се е нараснал, а наемането на работа се е повишило с 3,7 на 100 през годината до второто тримесечие на 2017 година.

Равнището на овакантяване на работа е спаднало под нивата отпреди рецесията, а броят на намерилите работа е траял да нараства ускорено, като е доближил предкризисните си стойности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР